Džihadisti kao izbeglice do Evrope

Islamska država je razvila mrežu operativaca koji preko obale Turske, čamcima sa, navodno, izbeglicama, žele da prebace džihadiste do Evrope.

Izvor: B92

Petak, 30.01.2015.

09:03

Default images

Sirijac u tridesetim godinama života rekao je da krijumčari džihadiste u Tursku u malim grupama, sakrivene u teretnim brodovima, koje koriste i izbeglice.

On je istakao da radikalni islamisti žele da nastave sa napadima na zapadne zemlje koje učestvuju u koaliciji protiv Islamske države.

“Ako me neko napadne, normalno je da ću da uzvratim“, naveo je on.

Iz turskih lučkih gradova Izmir i Mersin više hiljada izbeglica beži u Italiju, odakle kasnije prelaze u Švedsku ili Nemačku. Džihadisti imaju identičan plan.

Dva krijumčara izbeglica rekli su da su pomogli Islamskoj državi da pošalje svoje borce u Evropu, a jedan je u brod sakrio više od deset džihadista.

On je naveo da je većina boraca iz Sirije, dok su pojedini tvrdili da su Evropljani ili čak Amerikanci.

Tragom ovih informacija, portal Bazfid Njuz piše i da je kontaktirao pripadnike američke vojske, koji su potvrdili da imaju saznanja o načinima transportovanja džihadista u Evropu.

Pitanje turskog uticaja na događaje u Iraku i Siriji se ovim slučajem ponovo otvara, s obzirom na to da predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan sve češće upućuje oštre kritike Evropskoj uniji.

Turska je, takođe, odbila članstvo u koaliciji koja se bori protiv Islamske države, ali je u jednom trenutku dozvolila iračkim Kurdima da preko njene teritorije uđu u Siriju, kako bi odbranili pogranični grad Kobane od napada džihadista.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: