Italija i dalje bez predsednika

Italija nije dobila novog predsednika ni u drugom krugu glasanja održanom u petak, više od polovine delegata je ubacilo prazne listiće.

Izvor: B92

Petak, 30.01.2015.

08:39

Default images
Mateo Renci (foto: Beta/AP)

Premijer Italije Mateo Renci je za naslednika odlazećeg predsednika Đorđa Napolitana predložio sudiju Ustavnog suda Serđa Matarelu (73).

Serđo Matarela (73) smatra se jednim od osnivača koalicije Maslina bivšeg premijera Romana Prodija, kao i osnivačem Narodne stranke. U vladi Masima D'Aleme bio je potpredsednik vlade i ministar odbrane.

U prva tri kruga glasanja potrebna je dvotrećinska većina ili 672 glasa, dok je od četvrtog kruga - ako do toga dođe, za izbor novog šefa države potrebna prosta većina od 505 glasova. Italijanski mediji zato navode da Renci računa na izbor svog kandidata u četvrtom krugu.

Prvi sukob sa Silvijom Berluskonijem imao je 1990, kada se povukao sa mesta ministra obrazovanja zbog neslaganja oko usvojenih zakona. Kada je Berluskonijeva Forca Italija primljena u Evropsku narodnu partiju nazvao je to "nerazumnom noćnom morom".

Taj predlog je naišao na negodovanje Silvija Berluskonija, što može da se protumači kao razlog za neuspešno glasanje u prvom krugu.

Od 1009 delegata, više od pola je u glasačku kutiju ubacilo nevažeći listić, tako da će u petak biti obavljena nova dva kruga glasanja.

Ipak, prema svemu do sada viđenom, Italija bi predsednika mogla da dobije tek u četvrtom krugu, kada se granica spušta sa dvotrećinske na natpolovičnu većinu.

Premijer Renci veruje da će osigurati izbor Matarele glasovima svoje Demokratske stranke i saveznika sa levog centra, dok bivši premijer Silvio Berluskoni najavljuje da njegova partija desnog centra Forca Italija neće podržati Matarelu, ali nije predložio drugog kandidata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: