Mustafa: Lideri VS činili zločine

Premijer Kosova Isa Mustafa je rekao da su dokumenti koje je predstavio FHP pokazali da su na čelnim funkcijama u VS ljudi koji su vršili teške zločine.

Izvor: B92

Petak, 30.01.2015.

12:29

Default images
foto: Beta/AP

"Očekujemo da i Vlada Srbije radi na rasvetljavanju zločina koje je predvodio šef te vojske (Vojska Srbije) i drugi nad narodom Kosova, kao jedan od glavnih uslova za normalizaciju odnosa dve države. Vlastodršci u Srbiji treba da pokažu odgovornost za zločine i štete koje je njihova država izvršila na Kosovu i da obezbede odgovornost za to", naveo je Mustafa.

Mustafa je istakao da porodice Kosovara i dalje pate za ubijenim i nestalima i da bi zbog toga svi koji su učestvovali u ubistvima trebalo da budu kažnjeni.

Direktorka Fonda za humanitarno pravo Sandra Orlović je juče, na predstavljanju knjige "Dosije: Rudnica" načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubišu Dikovića navela kao odgovornog za zločine u selima Rezala i Staro Čkatovo, kao i za skrivanje tela u masovnoj grobnici Rudnica u Raškoj.

Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić rekao je da su optužbe Fonda za humanitarno pravo o odgovornosti načelnika Generalštaba Ljubiše Dikovića za ratne zločine 1999. godine "orkestrirani napad na Vojsku Srbije".

Fond za humanitarno pravo optužio je juče Dikovića da je, za vreme rata na Kosovu 1999. godine, komandovao brigadom Vojske Jugoslavije čiji su pripadnici u Drenici počinili ratne zločine.

Zbog ranijih navoda o njegovoj umešanosti u ratne zločine Diković je 2012. godine podneo tužbu protiv Fonda za humanitarno pravo i Nataše Kandić.

Predsednik Tomislav Nikolić smatra da su napadi na načelnika Generalštaba pokušaj da se ponizi sve što je u Srbiji dobro učinjeno u prethodne dve i po godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: