Evropski pokret: Podrška Jankoviću

Evropski pokret saopštio je da snažno podržva Zaštitnika građana Sašu Jankovića.

Izvor: Beta

Petak, 30.01.2015.

17:29

Default images

Evropski pokret u Srbiji ocenio je danas da se pokušajima diskvalifikacije značaja institucije Zaštitnika gradjana i ličnosti Saše Jankovića skreće pažnja javnosti sa indicija o postojanju prekoračenja ovlašćenja službe vojne bezbednosti u istrazi incidenta na Paradi ponosa.

"Smatramo da se time skreće pažnja javnosti sa zabrinjavajuće činjenice da Ministarstvo odbrane odbija da dostavi Zaštitniku gradjana tražena dokumenta, kao i sa činjenica da postoje indicije o prekoračenju ovlašćenja službe vojne bezbednosti u istrazi incidenta na Paradi ponosa, i o neovlašćenom praćenju aktivnosti pojedinih političkih partija", navodi se u saopštenju Evropskog porketa.

Evropski pokret u Srbiji je izrazio zabrinutost povodom opstrukcije i neprimerenog postupanja Ministarstva odbrane u vršenju dužnosti Zaštitnika gradjana u postupku kontrole u vezi sa incidentom tokom Parade ponosa.

Evropski pokret navodi da su pored pomenutog, dogadjaji u sredu tokom sednice Odbora za kontrolu službi bezbednosti, zajedno sa izjavama i
saopštenjima koji su usledili, demonstrirali veoma nizak nivo poštovanja institucije Zaštitnika gradjana i nepoznavanje njegovih ustavnih i zakonskih ingerencija od strane predsedavajućeg Odbora i poslanika vladajuće većine.

Evropski pokret u Srbiji snažno podržava Zaštitnika gradjana u vršenju Ustavom i zakonom definisanih nadležnosti i apeluje na državne organe da poštuju nezavisnost institucije koja se stara o zaštiti prava gradjana Srbije.

Nesmetano vršenje dužnosti Zaštitnika gradjana i ostalih nezavisnih državnih organa je ključna karika u uspostavljanju efikasne zaštite prava gradjana, što je koliko potreba gradjana Srbije, toliko i deo procesa evropske integracije Srbije, dodaje se u saopštenju. Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina zatražila je večeras od vlasti i službi bezbednosti da hitno zaustave, kako je ukazala, sramne političke i medijske kampanje koje se paralelno vode protiv Zaštitnika građana Saše Jankovića i Fonda za humanitarno pravo (FHP).

Građanska Vojvodina je u saopštenju ocenila da se te kampanje vode jer su Zaštitnik građana i FHP javno ukazali na izuzetno ozbiljne probleme države i društva, i izneli dokaze za svoje tvrdnje.

"Očigledno je da su i Zaštitnik građana i FHP dodirnuli 'osinje gnezdo', čim je na njih usledila rafalna paljba iz svog raspoloživog oružja", piše u saopštenju.

Građanska Vojvodina je ocenila da se na javnu scenu vraća opasan rečnik iz 1990-ih godina o "stranim službama", "izdajnicima" i kampanji koja se navodno vodi protiv vojske i Srbije.

Građanska Vojvodine je zatražila da se, umesto hajke na Zaštitnika građana i FHP, hitno pokrene istraga na osnovu dokaza koje su izneli Saša Janković i FHP, a uporedo i široka javna debata o problemima na koje su ukazali.

"Neophodno je otvoriti široku javnu debatu i o zloupotrebama bezbednosnih službi, njihovoj ulozi u društvu, kao i o strašnim ratnim zločinima koje su devedesetih u ime Srbije učinjeni u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu", navodi se u saopštenju.

Građansku Vojvodinu čine Centar za regionalizam, Građanska akcija Pančevo, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Zelena mreža Vojvodine, Centar za razvoj civilnog društva, Građanski fond Panonija, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interkulturnu komunikaciju i Vojvođanski građanski centar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: