Dikovićev advokat: Grube neistine

Pravni zastupnik načelnika Generalštaba Ljubiše Dikovića Đuro Čepić rekao je da su optužbe na račun njegovog klijenta grube neistine.

Izvor: B92

Petak, 30.01.2015.

14:04

Default images
Naèelnik Generalštaba Ljubiša Dikoviæ (foto: Tanjug)

On je istakao da će se sve pojedinosti dokazati na sudu i da se radi o neutemeljenim optužbama.

”Bitne činjenice su na strani Dikovića. I 2012. godine je Fond za humanitarno pravo izneo niz optužbi, a ročište u tom slučaju će biti održano 15. februara. FHP je nudio nagodbu u tom slučaju, ali smo mi to odbili jer želimo sudsku presudu. Sada se to ponavlja, a sve ovo smatramo napadom na Dikovića i Vojsku Srbije”, naveo je Čepić.

On je istakao da je Tužilaštvo za ratne zločine je još 2012. godine potvrdilo da se protiv Dikovića ne vodi nikakav postupak, niti da je on prijavljen kao učesnik nekog ratnog zločina.

Čepić je dodao da predstavnici Fonda za humanitarno pravo juče nisu izneli nikakve nove dokaze ili optužbe i pozvao ih da ih, ukoliko njima raspolažu, dostave Tužilaštvu za ratne zločine.

On je ocenio da je jučerašnja konferencija za novinare Fonda za humanitarnio pravo u funkciji parnice koju Diković vodi protiv te nevladine organizacije i njene bivše direktorke Nataše Kandić, a čije će naredno ročište biti održano za desetak dana.

Advokat je dodao da samo Tužilaštvo za ratne zločine u Srbiji ima pravo da vodi istrage, a da svi koji imaju sumnje ili neke dokaze treba da se obrate toj instituciji, te da je veoma loše da se vode, kako se izrazio, "para-istrage".

Čepić je podsetio da je Diković još u januaru 2012. godine podneo tužbu protiv Nataše Kandić i FHP za klevetu, a da je naredne godine pokrenuo privatnu parnicu, jer je kleveta u međuvremenu dekriminalizovana kao delo.

Prema njegovim rečima, u tom sporu su održana samo dva ročišta zbog reorganizacije sudova, promene nadležnosti sudova i štrajka advokata.

Čepić je dodao i da su predstavnici FHP predložili i da se ceo proces okonča sporazumom dve strane ali je taj predlog odbijen, dok je Diković najavio da će kompletnu sumu koju eventualno dobije u tom sporu uplatiti u humanitarne svrhe, kako bi Fond za humanitarno pravo opravdao svoje ime.

Govoreći o optužbama na račun Dikovića, Čepić je rekao da su one već poznate Tužilaštvu za ratne zločine ali i Haškom tribunalu, jer se radi o dokaznom materijalu koji je već korišćen u nekim drugim slučajevima.

On je posebno ukazao da su se mnoge optužbe FHP već pokazale kao netačne i kao primer naveo da je Diković optužen za nepravilnosti dok je bio komandant graničnog bataljona u Bajinoj Bašti 1995. godine, iako je on tada bio na školovanju u Beogradu, kao i da ga FHP dovodi u vezu sa zločinima u Obiliću 1998. godine, iako njegova jedinica te godine nije bila na Kosovu.

Odgovarajući na pitanje kakav je stav njegovog klijenta o tim optužbama FHP, Čepić je rekao da Diković smatra da se radi o "grubim neistinama koje grubo povređuju njegovu čast i ugled" i da on ne snosi nikakvu odgovornost za eventualne zločine.

Fond za humanitarno pravo optužio je juče Dikovića da je, za vreme rata na Kosovu 1999. godine, komandovao brigadom Vojske Jugoslavije čiji su pripadnici u Drenici počinili ratne zločine.

Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić ocenio je da su optužbe Fonda za humanitarno pravo o odgovornosti načelnika Generalštaba Ljubiše Dikovića za ratne zločine 1999. godine "orkestrirani napad na Vojsku Srbije".

Predsednik Tomislav Nikolić smatra da su napadi na načelnika Generalštaba pokušaj da se ponizi sve što je u Srbiji dobro učinjeno u prethodne dve i po godine.

Premijer Kosova Isa Mustafa se takođe oglasio, rečima da su navodi FHP dokaz da su na čelu Vojske Srbije ljudi koji su počinili teške zločine.

Tužilaštvo za ratne zločine je zatražilo od Fonda za humanitarno pravo dokumentaciju koju poseduje o zločinima navedenim u “Dosijeu Rudnica“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: