"Izjava Pusićeve je nemoralna"

Predsednik KUI Miodrag Linta ocenio je kao nemoralno insistiranje ministarke spoljnih poslova Vesne Pusić da Srbija ispuni sve kriterijume na putu do EU.

Izvor: Tanjug

Petak, 30.01.2015.

09:57

Default images

"Postavlja se pitanje koje je to zahtevne kriterijume, kako kaže Pusić, ispunila Hrvatska iz Poglavlja 23 "Pravosuđe i ljudska prava", a koji se tiču rešavanja imovinskih problema proteranih Srba i srpskih povratnika, pitanja nestalih i kažnjavanja ratnih zločinaca hrvatske nacionalnosti", upitao je Linta u saopštenju.

Odgovor je, kaže jednostavan, "skoro nikakve, jer je Evropska unija drastično smanjila kriterijume Hrvatskoj za zatvaranje pomenutog poglavlja sredinom 2011. godine".

Linta smatra da odbijanje Pusić da se ogradi od antisrpskog delovanja hrvatskih poslanika u Evropskom parlamentu predstavlja još jedan znak da će Hrvatska učiniti sve da blokira Srbiju na njenom putu ka Evropskoj uniji.

"Žalosno je da lekcije Srbiji o potrebi isupunjavanja kriterijuma u oblasti ljudskih prava i pravosuđa pokušava da deli država u kojoj se ratni zločinci hrvatske nacionalnosti slave kao heroji, masovno krše ljudska prava Srba, nekažnjeno rehabilituje ustaštvo i negiraju ili umanjuju žrtve genocida iz Drugog svetskog rata", istakao je Linta.

On je u saopštenju upitao Pusić zbog čega više od tri meseca uporno odbija da javno osudi odluku Opštinskog veća Gline od 21.oktobra 2014. godine kojom je zabranjeno služenje parastosa i odavanje pošte na mestu pravoslavne crkve u Glini, u kojoj su "ustaše 1941. godine zverski ubile više od 1.500 Srba".

"Tražimo da Pusić javno pokrene inicijativu da hrvatska Vlada raspusti opštinsko veće Gline jer se navedenom odlukom vređaju preostali Srbi u Hrvatskoj, stotine hiljada prognanih Srba i građani Srbije. Takođe, tražimo da Pusić javno podrži inicijativu da se vrati ime Spomen-doma koji je sagrađen 1967. godine na mestu srušene pravoslavne crkve i velikog zločina", naveo je Linta.

On je kazao i da su hrvatske vlasti posle proterivanja Srba u operaciji "Oluja" Spomen dom preimenovale u Hrvatski dom i i time poslale poruku da odobravaju veliki zločin nad više od 1.500 Srba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: