"Hoće da vrate Srbiju u haos"

Predsednik i vicepremijer Srbije Tomislav Nikolić i Ivica Dačić rekli su da su napadi na načelnika Generalštaba pokušaj rušenja kredibiliteta Vojske.

Izvor: B92

Petak, 30.01.2015.

11:37

Default images
Foto: Tanjug

Nikolić se s generalom Ljubišom Dikovićem sastao jutros u Predsedništvu dan nakon što ga je FHP optužio da je odgovoran za ratne zločine.

Nikolić je naveo da je Diković častan oficir Vojske Srbije i da su napadi na njega pokušaj da se diskredituje i destabilizuje vojska.

"Očigledno da postoje pojedini krugovi kojima nije u interesu da Srbija bude moderna, razvijena država i koji žale za vremenima kada su cvetali korupcija i samovlašće, jer su u takvom okruženju odlično prolazili, dok su građani živeli sve gore. Zato oni žele po svaku cenu da izazovu nestabilnost u Srbiji i da je vrate u haos iz kojeg je počela da izranja. Upravo tome služe orkestrirani napadi na brojne državne institucije, a evo, sada i na VS", rekao je Nikolić.

U saopštenju se navodi da se Nikolić sastao danas u Predsedništvu sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Ljubišom Dikovićem i da su razgovarali o spremnostima vojske i buduim koracima njene modernizacije.

Tokom razgovora konstatovano je da Vojska Srbije svoje redovne aktivnosti obavlja po najvišim mogućim standardima.

Nikolić je 'rekao da je vojska institucija koja uživa ogromno poverenje građana, da je uspostavila odličnu saradnju sa svim vojskama u svetu i da se ne sme zaboraviti koliko je vojska doprinela da se spasu imovina i životi ljudi tokom poplava koje su prošle godine pogodile zemlju.

"Upravo zbog svega toga je jasno da ova podmukla kampanja protiv VS, koja je počela još prošle godine nakon velike parade povodom 70 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, neće uspeti da poljulja poverenje građana u svoju Vojsku", rekao je Nikolić.

Dačić: Rušenje kredibiliteta vojske - protiv prosperiteta zemlje

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da navodi o umešanosti načelnika Genralštaba Ljubiše Dikovića u ratne zločine na Kosovu za cilj imaju slabljenje Vojske i države Srbije.

"Politička stabilnost jedan je od osnovnih uslova napretka Srbije i svako rušenje ugleda i kredibiliteta Vojske Srbije upereno je protiv prosperiteta naše zemlje", kazao je prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova.

Dačić je naveo da "stalno ponavljanje nikada dokazaninih optužbi protiv načelnika Generalštaba Vojske Srbije nanosi veliku štetu Vojsci Srbije i državi Srbiji".

Dačić je izrazio uverenje da nema jake Srbije bez jake, ugledne i poštovane vojske, kao i da je vojska je jedan od stubova stabilnosti Srbije, ali i važan činilac regionalnog mira i stabilnosti.

"Ovi napadi imaju za cilj slabljenje Vojske Srbije i države Srbije, ali su upereni i protiv regionalne stabilnosti", naveo je Dačić.

Slične komentare zbivanja su juče izneli premijer Srbije Aleksandar Vučić i ministar odbrane Bratislav Gašić.

Fond za humanitarno pravo optužio je juče Dikovića da je, za vreme rata na Kosovu 1999. godine, komandovao brigadom Vojske Jugoslavije čiji su pripadnici u Drenici počinili ratne zločine.

Zbog ranijih navoda o njegovoj umešanosti u ratne zločine Diković je 2012. godine podneo tužbu protiv Fonda za humanitarno pravo i Nataše Kandić.

Gašić: Optužbe posledica zakazanog ročišta

foto: Tanjug
Ministar odbrane Bratislav Gašić ocenio je da su ponovljene optužbe Fonda za humanitarno pravo na račun generala Ljubiše Dikovića u vezi sa ratnim zločinimna na Kosovu verovatno posledica toga što je za 17. februar zakazano sudsko ročište po Dikovićevoj tužbi protiv bivše direktorke FHP Nataše Kandić, zbog istih tvrdnji iznetih 2011. godine.

"To je verovatno, ne mogu da tvrdim, pritisak pred sudsko ročište Dikovića protiv Nataše Kandić", rekao je Gašić novinarima.

On je dodao da je juče o tome razgovarao sa Dikovićem i da mu je on preneo da je jako iznenađen što se to ponavlja posle četiri godine, neposredno pred početak sudskog procesa.

"Svako svoj teret nosi, i pred bogom i pred ljudima, tako da i oni koji to rade odgovaraju za svoje postupke", rekao je Gašić.

Upitan da li će FHP-u dostaviti dokumenta koja su tražili, Gašić je odgovorio da ne zna šta je FHP tražio ali da će, ako dobiju zvaničan zahtev, dati sve što mogu u skladu sa zakonom.

Upitan da li ne sumnja u Dikovića, Gašić je odgovorio da ne može ništa da tvrdi i da nije video nikakav dokument o tome.

"Ja ne mogu ništa da tvrdim, nisam video takav dokument niti mi se iko obratio sa takvim papirom i ne mogu da budem ja taj koji će da donese sud", rekao je Gašić.

Upitan da prokomentariše stav FHP da se radi o zvaničnim dokumentima Haškog tribunala Gašić je odgovorio da, ako je Haški tribunal imao takva saznanja, trebalo bi valjda oni da budu prvi koji bi reagovali "a ne tamo neko udruženje građana".

Fond za humanitarnu pravo juče je ponovio da poseduje dokumenta koja ukazuju da je načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković odgovoran za ratne zločine na KIM što je Ministarstvo odbrane ocenilo kao "nastavak orkestrirane kampanje protiv sistema odbrane".

Direktorka FHP Sandra Orlović je, predstavljajući dosije "Rudnica" o ratnim zločinima nad kosovskim Albancima rekla da su u Dosijeu navedeni dokazi koji "ukazuju na odgovornost ili ulogu pripadnika 37. motorizovane brigade VJ čiji je komandant tada bio Diković".

Povodom ponovljenih optužbi FHP, Diković se juče nije oglašao ali je, kada ih je iznosila nekadašnja predsednica te nevladine organizacije Nataša Kandić u potpunosti odbacio.

Diković, koji je podneo privatnu tužbu protiv Kandićeve prethodno je njene tvrdnje ocenio kao neistinite i kao pokušaj udara na Vojsku Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

145 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: