Gorbačov: Novi hladni rat već počeo

Poslednji lider SSSR-a Mihail Gorbačov izjavio je da je između Rusa i Amerikanaca objavljen "novi hladni rat", koji bi mogao da preraste i u oružani konflikt.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.01.2015.

11:40

Default images
Foto: Beta/AP

"Stalno slušamo o sankcijama Amerike i EU protiv Rusije. Jesu li oni izgubili glavu? Amerika se izgubila u dubinama džungle i vuče nas za sobom", rekao je Gorbačov Interfaksu.

"Da budemo iskreni, SAD nas uvlače u novi hladni rat, otvoreno pokušavajući da slede svoju genijalnu ideju da uvek moraju da trijumfuju", dodao je bivši lider Sovjetskog saveza.

On je upitao i "Kuda će to sve voditi?"

"Hladni rat je već objavljen. I potom? Ne mogu sa sigurnošću da tvrdim da se Hladni rat neće pretvoriti u pravi rat. Bojim se oni žele da rizikuju", kazao je u intervjuu ruskoj agenciji govoreći o ukrajinskoj krizi.

Vašington je juče zapretio Moskvi uvođenjem novih sankcija i upozoravajući je da će one postajati samo oštrije ukoliko Moskva ne prestane da podržava proruske separatiste u Ukrajini.

Ministri EU danas u Briselu na vanredom sastanku razmatraju zaoštravanje politike prema Rusiji, posle jačanja sukoba na istoku Ukrajine.

Sličan stav izneo je i generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland, koji je izjavio da postoji opasnost da svet klizi u hladni rat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: