"Ambasador RUS da objasni incident"

Britanija je pozvala ruskog ambasadora u Londonu da "objasni incident" pošto su ruski vojni avioni primećeni u blizini britanskog vazdušnog prostora.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 29.01.2015.

20:07

Default images
Foto: Prinskrin (Ilustracija)

U saopštenju se navodi da su jučerašnji manevri deo pojačanog prisustva ruskih letelica van područja njihovih operacija.

"Iako ruski avioni nisu ušli u suvereni vazdušni prostor Ujedinjenog Kraljevstva i sve vreme su proveli u pratnji aviona RAF-a (Kraljevske vazduhoplovne snage), oni su bili na interesnom području UK", navodi se u saopštenju.

"Zato smo pozvali ruskog ambasadora danas da objasni incident", dodaje se u saopštenju, a prenosi AFP.

Ruski avioni su primećeni u sredu iznad Lamanša, južno od Engleske, nakon čega su britanski lovci tipa "tajfun" uzleteli iz dve baze, u Engleskoj i Škotskoj.

Britansko ministarstvo odbrane je saopštilo da je reč o bombarderima "tupoljev Tu-95", poznatim po NATO klasifikaciji kao ruski "medvedi".

NATO je tokom prošle godine izveo više od 100 presretanja ruskih aviona, što je tri puta više nego u 2013. godini i to u trenutku povećanih tenzija između Zapada i Moskve zbog nesuglasica povodom krize u Ukrajini, naveo je Rojters.

Viša stručna saradnica Kraljevskog instituta za ujedinjene službe Elizabet Kvintana smatra da je ovaj poslednji incident "ipak neuobičajen" i da bi mogao biti povezan sa činjenicom da su britanske vlasti ove sedmice pokrenule zvaničnu istragu o smrti bivšeg ruskog špijuna Aleksandra Litvinjenka, nekada žestokog kritičara Kremlja.

"Let vojne letelice blizu suverenog vazdušnog prostora druge zemlje ili u tom prostoru ukazuje na nezadovoljstvo ili, u najgorem slučaju, na agresiju", rekla je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: