"SRB ispunila visoka očekivanja EK"

Po oceni Evropske komisije Srbija je uspešno odgovorila na izazove i da pripreme za otvaranje prvih poglavlja se privode kraju, izjavila je Tanja Misčević.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 29.01.2015.

17:55

Default images
Foto: Beta, arhiva

Rekli su nam da su od nas imali visoka očekivanja, a da smo ih sva do jednog ispunili”, rekla je šefica srpskog tima za pregovore o pridruživanju EU Tanja Misčević novinarima nakon okončanog skrininga za poglavlje 22, koje se odnosi na regionalniu politiku i razvoj.

Ona je objasnila da je reč o izuzetno važnom poglavlju koje se provlači kroz gotovo sva ostala, počevši od pravosuđa do poljoprivrede i životne sredine.

Mi nemamo para da iz sopstvenog budžeta uskladimo sa evropskim standardima, ali očekujemo pomoć iz pristupnih, a posle i strukturnih fondova EU”, kazala je ona.

Miščević je saopštila da su tehničke pripreme za otvaranje poglavlja 23 i 24, koja se tiču vladavine zakona i osnovnih prava, skoro gotove.

“Sve teče dobro i bićemo spremni vrlo brzo”, rekla je ona.

Upitana da prokomentariše inicijativu hrvatskih poslanika u Evropskom parlamentu da se u Srbija rezolucijom obaveže da se odrekne prava da sudi optuzenima za ratne zločine koji su počinjeni van njene teritorije pre nego što se poglavlja 23 i 24 otvore, Mišcević je rekla da to neće uticati na tempo pregovora o pridruživanju.

“Evropski parlament je važna institucija, ali nema uticaja na tempo otvaranja poglavlja, jer o tome odlučuju Evropska komisija i Savet EU”, rekla je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: