Vulin: Nađen zajednički jezik

Potpisivanje kolektivnih ugovora za većinu zaposlenih u socijalnoj zaštiti znači da su država i sindikati našli zajednički jezik, rekao je ministar Vulin.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 29.01.2015.

22:33

Default images

Ministar za rad Aleksandar Vulin je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je najveći broj zaposlenih u socijalnoj zaštiti sklopio kolektivni ugovor, što znači da su država i sindikati našli zajednički jezik i poručio da je poslodavac dužan da donese pravilnik, a ako se to ne dogodi, onda se direktno primenjuju odredbe Zakona o radu.

"Zakon o radu je minimum što se tiče prava radnika, a pravilnik i kolektivni ugovor daju veća prava samom radniku", objašnjava ministar za rad i dodaje da država ne može nekome da naredi da sklopi kolektivni ugovor, ali da je uradila sve što je bilo u njenoj moći.

"Ne možete da naredite. Molio sam, pisao, predlagali smo, ohrabrivali... ali da naredite nekom ako neće - to ne može", istakao je Vulin.

Komentarišući tvrdnje pojedinih sindikata da se u mnogim slučajevima pregovori fingiraju kako ne bi došlo do dogovora poslodavaca i sindikata, ministar za rad navodi da je to tvrdio samo jedan sindikat.

"Ako pogledate koji broj je zaštićen kolektivnim ugovorom, većina je zaštićena. Država je dala sve od sebe. Ne možete naterati privatnog poslodavca da zaključi kolektivni ugovor, kao što ne možete naterati ni sindikate da pristanu na sve što od njega traži poslodavac", navodi Vulin.

On je rekao i da će država nastaviti da vrši pritisak da se kolektivni ugovori sklope tamo gde nisu sklopljeni.

Pozvan da prokomentariše pobedu levičarske Sirize u Grčkoj, Vulin je rekao da zadovoljan, jer su to "njegovi prijatelji i politički i lično", ali, kada je reč o čuvenom programu vlade premijera Grčke Aleksisa Ciprasa "u 40 tačaka" i o tome šta bi u Srbiji moglo od toga da se primeni, on je naglasio da ne mora da znači da je za Srbiju dobro ono što je dobro za Grčku.

"Grčka je član Evropske unije. Ima ucenjivački kapacitet. Mi to nemamo. Da je Grčka vlada radila ovo što radi Vlada i premijer Vučić pre sedam i osam godina, ona ne bi dočekala da bude u ovoj poziciji", naglasio je Vulin.

On je rekao i da bi, da je Grčka prestala nekontrolisano da se zadužuje kao što je prestala Srbija, ne bi dogurala do 270 milijardi evra duga.

"Mi smo plate smanjili za do deset procenata, penzije još manje, a najveći deo penzija nismo ni dotakli. U Grčkoj je sve smanjeno za 40 procenata, a povećane su komunalije", istakao je ministar za rad, dodajući da Srbija štiti one najugroženije i one koji rade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: