Opasan presedan Skupštinskog odbora

Skupštinski Odbor za kontrolu službi bezbednosti propustio priliku da utvrdi ozbiljnu povredu Zakona o Zaštitniku građana od strane Ministartsva odbrane i VBA.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 29.01.2015.

17:00

Default images

To smatra Transparentnost Srbija koja je u saopštenju ocenila da je to "posebno opasan presedan" iako je u proteklih 10 godina bilo mnogo opstrukcije rada nezavisnih državnih organa, navodeći da su se do sada skupštinski odbori "makar deklarativno zalagali za poštovanje propisa" čak i kada nisu pozivali izvršnu vlast na odgovornost zbog njihovog kršenja.

Smatraju, takođe, i da je Odbor svojim zaključkom odluku o tome da li će jedno ministarstvo i jedna služba bezbednosti poštovati odredbe Zakona o Zaštitniku građana prepustio uputstvu višeg javnog tužioca u Beogradu i njegovoj dobroj volji da o tom pitanju iznese sopstveno mišljenje

.

Kako dodaju, tužilac nije ovlašćen za tumačenje tog zakona, niti ga primenjuje u praksi.

"Ako političari ne žele da u nekim slučajevima organi uprave budu podvrgnuti nadzoru ombudsmana, oni to mogu da ostvare izmenom zakona. Smatramo da bi za pravnu državu čak i štetne izmene zakona bile bolje od tolerisanja kršenja zakona od slučaja do slučaja", poručuje ta organizacija.

Transparentnost Srbija smatra da, ako su VBA i Ministarstvo imali podatke koje im je ombudsman zatražio, a iz izjava ministra i direktora VBA se može zaključiti da jesu, onda su bili dužni da ih dostave, bez obzira na to što iste te podatke ima i javni tužilac radi vođenja krivičnog postupka.

"Da tražene podatke nisu imali, onda... ne bi mogli ni da ih dostave, ali ne zbog nekog 'sukoba zakona', već po prirodi stvari", navodi Transparentnost i dodaje da je to prva činjenica koju je Odbor trebalo da utvrdi.

Vojno-bezbednosna agencija nije prekršila nijedan zakon, a Zaštitnik građana Saša Janković nije pružio valjane dokaze da su prisluškivani sindikalni lideri, pojedini stranački prvaci i nosioci tužilačkih i sudskih funkcija, najvazniji su zaključci Odbora za kontrolu službi bezbednosti, održanog u sredu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: