NUNS: REM opomenuo Pink

Regulatorno telo za elektronske medije izreklo je opomenu TV Pink zbog kršenja Zakona o elektronskim medijima u delu o zaštiti maloletnika, saopštava NUNS.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.01.2015.

16:15

Default images

NUNS je ranije podneo predstavku REM-u u kojoj je ukazao da je u jutarnjem programu Pink-a, 27. novembra 2014, objavljen intervju s majkom koja je optužila supruga za obljubu njihove trogodišnje ćerke i to uz puno otkrivanje identiteta (fotografija, ime i prezime, grad u kome živi).

"NUNS smatra da je u pomenutoj emisiji prekršen i član 80 Zakona o javnom informisanju i medijima koji nalaže da se maloletnik 'ne sme učiniti prepoznatljivim u informaciji koja može da povredi njegovo pravo ili interes'", navedeno je u saopštenju NUNS-a.

U Opštem obavezujućem uputstvu o ponašanju emitera (Kodeks ponašanja emitera), u odeljku o zaštiti dece navedena je obaveza emitera "da posebno vodi računa o zaštiti dostojanstva i fizičkog i mentalnog zdravlja osobe koja je u pitanju", naveo je NUNS.

"Maloletno lice mora biti zaštićeno od eksplicitnog pojavljivanja u javnosti bilo da je žrtva ili počinilac nasilja ili drugog krivičnog dela. Emiteri su dužni da zaštite identitet maloletnika u takvim slučajevima", podsetio je NUNS na zakonske obaveze emitera.

Udruženj je podsetilo da se u delu Uputstva koji se odnosi na prikazivanje poroka, kriminala i uznemiravajućih pojava navodi se da se "ne sme manipulisati ljudskom patnjom i učiniti da žrtve, nastradali i njihove porodice ponovo budu izloženi patnji".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: