"Vakcine da budu besplatne za sve"

Portal Bebac kritikovao je ministra zdravlja Zlatibora Lončara i zatražio od njega da uredi oblast vakcinacije dece i da vakcine budu besplatne za svu decu.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.01.2015.

10:13

Default images
Foto: Beta/AP (arhiva)

Zbog odluke da petovalentna vakcina "pentaksim" i "infanriks" budu besplatne samo za decu rođenu posle 1. novembra 2014. godine, ispaštaju roditelji čija su deca vakcinaciju već započela jednom od ove dve vakcine, a sad tu vakcinu ne mogu ni da kupe u apotekama, jer je nema dovoljno u prodaji, naveo je Bebac u otvorenom pismu Lončaru.

Dodaje se da nestašicu petovalentnih vakcina sada koriste farmaceuti, "naplaćujući roditeljima po duplo višim cenama ono malo cepiva što je ostalo".

"Dozvolili ste da se u zemlji trguje dečijim zdravljem i dopustili da se nagadja šta je najbolje za zdravlje deteta. Umesto da imate jasnu strategiju i pokažete odgovornost i ozbiljnost kada je u pitanju zdravlje dece i organizujete da program obavezne vakcinacije funkcioniše nesmetano, vi ste zapretili roditeljima kaznom od 50.000 dinara ako svoje dete ne vakcinišu", naveo je Bebac.

Poručili su ministru Lončaru da je njegova obaveza da obezbedi da petovalentna vakcina bude besplatna za svu decu, jer, kada je zdravlje najmladjih u pitanju, nema mesta diskriminaciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: