Vučić: Mi smo mali, radimo posao

Srbija se zalaže za miroljubovo rešenje u istočnoj Ukrajini, rekao je danas u Beču predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Izvor: Beta

Četvrtak, 29.01.2015.

17:11

Default images
Foto: Beta, AP

"Kao predsedavajuća OEBS-u Srbija tesno sarađuje sa Nemačkom i Švajcarskom, budućim i bivšim predsedavajućim ovom organizacijom, i učiniće sve da bude proaktivna i marljiva u potrazi za rešenjem krize", objasnio je on u izjavi novinarima posle sastanka s predsednikom Austrije Hajncom Fišerom.

"Ne možete reći da će Srbija biti odlučujući faktor. Mi činimo sve zajedno sa evropskim prijateljima da se kriza reši", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje austrijskih novinara.

On je naglasio da Srbija ima tradicionalne veze s Rusijom, a da je istovremeno njeno strateško opredeljenje put u EU.

Međutim, primetio je, Srbija nije deo EU i nije pozvana da diskutuje o sankcijama protiv Rusije.

Vučić je izrazio nadu da će Austrije i drugi evropski partneri pronaći najbolji način da se reši kriza.

"Mi sebe ne smatramo najvažnijom zemljom na svetu. Mi smo mala zemlja i činimo najbolje da obavimo naš posao, da nikome ne naudimo, i ako imamo mogućnost, da pomognemo u rešavanju problema", rekao je srpski premijer koji se nalazi u poseti Beču.

Fišer: Beč podržava Srbiju na putu ka EU

Foto: Beta, AP
Predsednik Austrije Hajnc Fišer rekao je da zvanični Beč podržava Srbiju na njenom putu u EU i da iščekuje dan kada će moći da joj čestita kao najmlađoj članici Unije.

On je u obraćanju novinarima nakon sastanka sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem rekao da Austrija smatra da projekat EU nije završen dok zemlje zapadnog Balkana koje žele da uđu u Uniju, a ispune uslove, ne postanu članice.

"Nadam se da će, nakon prvih koraka koji su već preduzeti početkom pregovora, biti nastavljeni dalji koraci. Doći će dan kada ćemo moći Srbiji da čestitamo kao najmlađoj članici EU", poručio je Fišer.

Izrazivši zadovoljstvo što je imao priliku da u Beču primi "dobrog prijatelja Austrije" i sa njim razgovara o pitanjima Balkana i bilateralnim odnosima, Fišer je naglasio da su intenzivna razmena informacija i razgovori važni, posebno u ovoj godini, kada Srbija predsedava OEBS-u.

On je podsetio da će posle Srbije OEBS-u predsedavati Nemačka, pa Austrija 2017. godine.

Takođe je istakao da postoji i mnogo političkih tema o kojima treba razgovarati, navodeći da danas šefovi diplomatija EU razgovaraju o Ukrajini, kao i o pitanju eventualnog uvođenja daljih sankcija Rusiji.

S tim u vezi je Fišer konstatovao da su stavovi Austrije i Srbije slični i da Beč zastupa put umerene i odgovorne politike.

Na dnevnom redu razgovora bila su i ekonomska pitanja, dodao je Fišer, istakavši da je njemu impresivno i dobro što su ekonomske veze dve zemlje i kompanija tako tesne.

Takođe, ukazao je on, bilo je reči i o Konferenciji o zapadnom Balkanu, koja je nastavak berlinskog skupa, a biće održana 27. avgusta u Beču.

"Nastojaćemo da je pripremimo što bolje. U interesu nam je da se održi na visokom nivou, kao i u Berlinu, da premijeri predstavljaju
zemlje", naveo je Fišer dodajući da se nada da će biti donete odluke i koraci koji podržavaju saradnju u regionu.

Srpski premijer je zahvalio Austriji na podršci na putu u EU, izrazivši nadu da će uskoro biti otvoreni pregovori o poglavljima 35, 32, 23, 24.

Ponovio je da je strateško opredeljenje Srbije da ostane na evropskom putu, a da je najvažnija reč o našoj zemlji "stabilnost", kako ekonomska tako i politička.

U vezi ekonomske stabilnosti naveo je da su već sprovedene brojne reforme, usvojeni novi zakoni, da je počela fiskalna konsolidacija.

"Želimo da budemo zdrava ekonomija prilikom pridruživanja EU", rekao je Vučić navodeći da je u toku proces privatizacije u Srbiji i da je vidljivo interesovanje i mnogih novih kompanija iz Austrije.

Srbija će, poručio je, učiniti najbolje što može da održi stabilnost ne samo kod sebe, već u čitavom regionu i izrazio uverenje da će zemlja ekonomski već ove godine bolje stajati.

"Možete uvek računati na Srbiju kao prijatelja Austrije", poručio je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

80 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: