“Evropi potrebni humor i satira“

Parlamentarna skupština Saveta Evrope saopštila je da Evropa mora "nastaviti da koristi humor i satiru“, bez obzira na slučaj Šarli ebdo.

Izvor: Beta

Sreda, 28.01.2015.

15:26

Default images
Beta/AP

U rezoluciji koju je PS SE usvojila navodi se da je "hitno potreban zajednički, medjunarodni, ali specifično evropski odgovor" na pretnje džihadista, navodi se na sajtu SE.

Teroristički napadi u Francuskoj "bili su napadi na same vrednosti demokratije i slobode, a Evropa mora pokazati da se ne plaši", poručili su parlamentarci.

PS SE navodi da su u skladu s presudom Evropskog suda za ljudska prava, upotreba satire, pa i bezočne, kao i ideja koje mogu biti uvredljive, medju kojima je kritika religije, zaštićene kao deo slobode izražavanja uz uslov da nije reč o govoru mržnje ili podsticanja na nasilje.

Povodom bezbednosnih mera kao reagovanje na napade, PS SE je upozorila da je masovno nadziranje "dokazano neefikasno u sprečavanju terorizma", ali i da je "opasno po poštovanje ljudskih prava".

Svaka bezbednosna reakcija mora biti praćenja preventivnim merama u zatvorima, na drušvenim mrežama, u školama i problematičnim četvrtima kako bi se iskorenili uzroci radikalizma, navodi PS SE.

Takodje se poručuje da se mora zaštiti sekularizam kao načelno odvajanja države i religije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: