Još 4 osobe pogubljenje u SA

Četiri osobe su pogubljene u Saudijskoj Arabiji nakon što je kralj Sulman preuzeo titulu posle smrti svog prethodnika, kralja Abdule.

Izvor: B92

Sreda, 28.01.2015.

13:08

Default images
Foto: Beta/AP

U Saudijskoj Arabiji za manje od nedelju dana nakon što je kralj Abdula preminuo, a njegovo mesto zauzeo kralj Sulman pogubljeno je 4 osobe. Praksa smrtne presude je veoma učestala u Saudijskom Arabiji koja od početka godine broji 16 pogubljenih osoba.

Omar bin Jaha bin Ibrahim al-Barkati je pogubljen zbog toga što je počinio incest u svom domu na jugoistoku Asir regije.

“Pogubljenje je bila kazna za njegove zločine i lekcija za ostale”, izjavio je Ministar unutrašnjih poslova Saudijske Arabije.

Druga žrtva, Jasir bin Husein al-Hamza, je pogubljen zbog krijumčarenja pilula amfetamina na severozapadu Jaf regije, a u odvojenom slučaju u gradu Meka, Latif Kan Nurzada, pakistanske nacionalnosti, je obezglavljen zbog krijumčarenja heroina u kraljevstvo.

Pre toga, u ponedeljak, Saudijska Arabija je pogubila Musu al-Zahranija, učitelja osuđenog da je silovao nekoliko devojaka u gradu Džida.

Iako je proglašen krivim da je namamio maloletne devojke, drogirao, i onda seksualno napastvovao, Al-Zahrani je snimio 20 minutni video tvrdeći da mu je smešteno, u poslednjem pokušaju da spasi svoj život. Snimak je bio upućen kralju Abdula.

Ovaj slučaj je napravio zbrku na društvenim medijima. Arapski hešteg na tviteru čiji je prevod "Svi smo mi Musa al-Zahrani” bio je preplavljen komentarima raznih mišljenja o pogubljenju.

Skok u pogubljenjima koincidira sa dolaskom predsednika SAD Barak Obame u Rijad gde se u utorak sastao sa kraljem Salmanom.

Put u Rijad je bila šansa da obe strane iskažu poštovanje prema zaostavštini kralja Abdula, koji je bio bliski partner sa Amerikom i takođe prilika za dogovor povodom problema na kojima SAD i Saudijska Arabija trenutno rade zajedno.

Do sada ove godine, 16 osoba je pogubljeno, javljaju lokalni mediji dok je prošle godina broj pogubljenih bio čak 87.

Smrtna kazna se može izreći za razne vrste prekršaja, kao što su, ubistvo, silovanje, lažna proročanstva, bogohuljenje, preljubništvo, vračanje i bavljenje magijom

Kraljevstvo trpi konstantne kritike sa medjunarodne scene povod ljudskih prava a posebno zbog smrtne presude.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: