"Rat do smrti Porošenka, Jacenjuka"

Spekulacije da ruski vojnici ratuju u Ukrajini su se u nekoliko navrata pokazale kao tačne, a to potvrđuje i svedočenje povratnika sa fronta u Donjecku.

Izvor: B92

Sreda, 28.01.2015.

08:55

Default images
ilustracija: Beta/AP

Konstantin Gorelov, 22-godišnjak iz Sahalinska se pre nekoliko dana vratio iz Donjecka, gde je učestvovao u borbama na strani proruskih snaga oko aerodroma u tom gradu, navodi portal ruskog radija Eho.

Bivši marinac je u Donjeck otišao za vreme odmora, a istakao i da se u istočnoj Ukrajini bore pripadnici regularne ruske vojske i da oni ne to ne poriču.

“U Donjeck sam stigao 25. decembra. Otišao sam tamo da pomognem, a porodici i prijateljima sam rekao da idem na Tajland. Po dolasku na front sam javio majci gde sam, poslao sam joj fotografije na kojima držim oružje“, naveo je Gorelov.

On je istakao da je “učlanjenje“ u redove proruskih milicija veoma jednostavan proces.

“Išao sam koracima svojih kolega. Dali su mi kontakt komandira bataljona, kome sam se javio i već sledećeg dana sam zadužio oružje. Finansijska situacija je veoma loša, ali sa vojne strane nije toliko. Borili smo se kao Spartanci“, objasnio je Gorelov.

Mladić je potvrdio da je učestvovao u ratovanju oko aerodroma u Donjecku.

“Novi terminal nije brzo pao, bar koliko ja znam. Trebalo je tri ili četiri dana, a Ukrajinici sebe zovu kiborzima zato što su drogirani i pijani. Napali su nas odmah po bombardovanju grada. Napali su treći sprat i podrum. “Oduvali“ smo ih“, istakao je Gorelov.

Prema njegovim rečima samo jedna stvar može okončati rat u Ukrajini.

“Ubistvo Porošenka, Jacenjuka i članova Vrhovne rade“, kratak je bio Gorelov.

Ipak, on ističe da mu nije bilo lako da se prilagodi ratnim uslovima.

“Bio sam šokiran. Pitao sam se zašto sam tu, ali kada se uđe u priču, teško je izaći. Neki misle da sam lud, a neki da sam heroj. Rodbina kaže da me neće pustiti da opet odem tamo, ali se oni za neke stvari ne pitanju“, zaključio je Gorelov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: