UKR: Proglasite Rusiju agresorom

Ukrajinski parlament je pozvao Ujedinjene nacije, NATO i druge međunarodne organizacije da proglase Rusiju agresorom.

Izvor: B92

Sreda, 28.01.2015.

07:25

Default images
foto: Beta/AP

Prethodno je ukrajinska Vrhovna rada usvojila izjavu kojom se Rusija definiše kao država agresor, što otvara put za posledice po međunarodnom pravu.

Poslanici su takođe potpisali saopštenje koje je prosleđeno vodećim evropskim i svetskim međunarodnim organizacijama, u kom zahtevaju od njih da načine istovetan potez i proglase Rusiju agresorom, piše Raša tudej.

U Vrhovnoj radi je doneta i odluka da se predsedniku Ukrajine Petru Porošenku predloži uvođenje ratnog stanja u državi koje bi trajalo sve dok ne prestane “ruska oružana agresija protiv Ukrajine“.

Vanredno stanje je prethodno, ukazom premijera Arsenija Jacenjuka uvedeno na istoku države, gde se odvijaju žestoke borbe ukrajinskih i proruskih snaga.

Poslanici su apelovali i na strane partnere da dostave Ukrajini vojnu pomoć, kako bi ona mogla da ojača svoje odbrambene kapacitete, kao i humanitarnu pomoć za civilno stanovništvo ratom zahvaćenih područja.

Vrhovna rada je takođe zaključila da međunarodna zajednica treba da Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku terorističkim organizacijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: