"Ne poštuju se prava Srba na KiM"

Beograd je posvećen dijalogu s Prištinom i sprovođenju Briselskog sporazuma uprkos nepoštovanju ljudskih i manjinskih prava Srba i drugih nealbanaca na KiM.

Izvor: B92

Sreda, 28.01.2015.

23:43

Default images

To je rekao član stalne parlamentarne delegacije Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Žarko Obradović.

U debati o situaciji na Kosovu i Metohiji na Političkom komitetu PS SE, Obradović je kazao da u proteklih skoro 16 godina ne postoji poštovanje ljudskih i manjinskih prava Srba, Roma, Goranaca i drugih nealbanaca na KiM.

Naveo je da to nisu uspeli da obezbede ni predstavnici međunarodnih organizacija, kao i da privremene institucije na KiM svojim činjenjem i nečinjenjem, takođe doprinose lošoj situaciji i kršenju ljudskih i manjinskih prava Srba i drugih nealbanaca.

Obradović kaže da na KiM nije objavljen nijedan podatak o broju izbeglih i raseljenih koji su uspeli da vrate svoju imovinu, da sudovi odbijaju ili ne postupaju po tužbama Srba za imovinu oštećenu u nasilju 2004, da ne mogu da uđu u svoj posed, kao i da su sudski procesi u privremenim institucijama dugotrajni i skupi i ne postoji mogućnost upotrebe srpskog jezika i prevoda dokumenata.

Kako se navodi u saopštenju Skupštine Srbije, Obradović je naveo da od sredine 1999. do danas nije osnovan nijedan sud za rešavanje zločina počinjenih na KiM, a da je KiM u proteklih 15 godina postalo gotovo etnički čist prostor.

Ukoliko se ne spreče etnički motivisani napadi na Srbe i druge nealbance, ne osigura mir i bezbednost, krivci za počinjene zločine pronađu i kazne, oduzeta imovina vrati ili se obeštete vlasnici, privremene institucije KiM budu nepristrasne i efikasne i ne reše se druga otvorena pitanja, nećemo moći govoriti o povratku Srba i drugih nealbanaca u mesta gde su živeli, poručio je Obradović.

Naveo je da je prema izveštaju Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, od sredine 1999. sa KiM proterano više od 250.000 Srba, Crnogoraca, Turaka, Roma, Muslimana i drugih i da je ubijeno više od 1.000 Srba, Crnogoraca i ostalih nealbanaca.

Prema njegovim rečima, više od 1.300 osoba je oteto ili se vode kao nestali, desetine hiljada kuća, stanova i imanja je opljačkano, spaljeno ili nelegalno zauzeto, više od 150 pravoslavnih crkava i manastira je potpuno ili delimično uništeno, a pravoslavna groblja širom KiM su oskrnavljena ili uništena.

Obradović je naveo da je prema Izveštaju objavljenom u Briselu aprila 2005, broj interno raseljenih bio 244.833, a u Izveštaju OEBS-a od 2014. se konstatuje da se za manje od 15 godina na KiM vratilo samo oko 1,5 odsto izbeglih i raseljenih.

Povrede ljudskih prava Srba i ostalih nealbanaca na KiM, naveo je Obradović, konstatovane su više puta u izveštajima Ombudsmana za KiM Marka Novickog, kao i u izveštaju specijalnog izaslanika Generalnog sekretara UN, ambasadora K.Eidea.

"Izveštaj specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija, koji je usvojen u Parlamentarnoj skupštini januara 2011. godine, sadrži brojne podatke koji optužuju vodeće ljude OVK za nehumano postupanje sa ljudima, trgovinu ljudskim organima, ratne zločine i umešanost u mrežu kriminala i korupcije na KiM", kaže Obradović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: