"Novo ruganje srpskim žrtvama u HR"

Predsednik KUI Miodrag Linta ocenio je da odluka da se povuče poternica za Branimirom Glavašem predstavlja nastavak ruganja sa srpskim žrtvama u Hrvatskoj.

Izvor: B92

Sreda, 28.01.2015.

12:07

Default images

On je, u pisanoj izjavi medijima, apelovao na EU, OEBS i Savet Evrope da izvrše pritisak na Hrvatsku da počne da osuđuje zločince na kazne koje su primerene težini zločina, i da, kada ih osudi, prestane da traži način za njihovo brzo oslobođenje.

Linta je podsetio da je Županijski sud desetak dana ranije raspisao poternicu za Branimirom Glavašem, nakon odluke Ustavnog suda Hrvatske da ukine pravosnažnu presudu zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991. i 1992. godine.

"Strašna je spoznaja da je hrvatsko pravosuđe pustilo na slobodu jednog okorelog ratnog zločinca i time poslalo jasnu preostalim Srbima u Hrvatskoj šta im se može ponovo desiti u budućnosti", rekao je Linta i dodao da je to još jedan dokaz da je Hrvatska jedina članica Evropske unije koja štiti svoje ratne zločince.

Poseban problem je, kako navodi, to što hrvatsko društvo na Hrvate koji su učinili stravične zločine prema Srbima gleda kao na heroje, a ne zločince.

On smatra i da se sve više pokazuje da je EU napravila veliku grešku kada je odlučila da Hrvatskoj progleda kroz prste i primi je u svoje članstvo 1. jula 2013. godine.

Hrvatska, kako tvrdi, dve i po godine od prijema u članstvo ne ispunjava preuzete obaveze u vezi sa poboljšanjem nezavisnosti i nepristrasnosti pravosuđa i kažnjavanje ratnih zločina, i na taj način zloupotrebljava poverenje koje je nezasluženo dobila od EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: