"Balkan bezbednosna rupa Evrope"

Balkan je najveća bezbednosna rupa EU, koju su prepoznali i teroristi, jer većina oružja koje koriste dolazi baš iz tog regiona, tvrdi bečki "Kronen cajtung".

Izvor: Tanjug

Sreda, 28.01.2015.

09:09

Default images
ilustracija: freeimages.com

List ukazuje da su atentatori u Parizu koristili oružje koje je poreklom sa Balkana, gde trenutno, prema procenama, ima četiri miliona neregistrovanog naoružanja na crnom tržištu.

Već decenijama kriminalci svih vrsta koriste balkansku rutu kao "kriminalni autoput" ka i iz Evrope.

Prema Europolu više od četiri miliona oružja iz ratova na prostoru bivše Jugoslavije nalazi se u opticaju u državama Balkana.

"Relativno je jednostavno doći do tog naoružanja. Bande su se specijalizovale na trgovinu oružjem. Ssvercuje se preko istih ruta preko kojih droga dospeva do Rusije i Evrope", ističe jedan neimenovani ekspert UN.

Uz to nestaju sve više granice između "normalnog" kriminala i terora.

"Iz Avganistana preko Balkana godišnje dospeva u EU heroin u vrednosti od oko 17 milijardi evra. Dobit od ovog posla dospeva u džepove Al kaide", tvrde eksperti.

Takođe i finansiranje radikalnih lica u Evropi ide preko Balkana.

"Novac pretežno dospeva do Austrije ili Lihtenštajna, gde se pere i potom može bez problema biti upotrebljen", tvrdi neimenovani ekspert u izjavi bečkom dnevniku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: