Hitno nov zakon o zaštiti podataka

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić upozorava da je Srbiji hitno potreban nov zakon o zaštiti podataka.

Izvor: B92

Sreda, 28.01.2015.

20:20

Default images

Šabić kaže i da zaštitnik građana ima pravo na pristup bilo kojem dokumentu i da mu za to ne treba ničija saglasnost, pa ni saglasnost ministra.

Poverenik za informacije od javnog značaja kaže da je aktuelni zakon koji reguliše zaštitu podataka o ličnosti kao švajcarski sir. Naglašava da je pre tri meseca Vladi dostavio nov predlog zakona, ali da nije dobio nikakav odgovor bez obzira na činjenicu da se konstantno ugrožavaju prava građana i da država ima obavezu da im omogući zaštitu podataka o ličnosti.

"Vi ste videli ne tako davno kompromitovana je gotovo kompletna baza podataka o ličnosti stanovništva Srbije preko sajta agencije za privatizaciju. Čovek bi se morao gotovo nasmejati da nije reč o mojoj zemlji kakvi se sve ekscesi događaju i nisam slučajno više puta govorio da je potreban korenito drugačiji odnos države prema celom tom problemu", kaže Šabić.

Govoreći o zaštitniku građana, Šabić kaže da su njegova ovlašćenja nesporna i da on ima pravo na pristup bilo kom dokumentu. Naglašava da je objašnjenje ministra Gašića da bez saglasnosti Tužilaštva ne može da dostavi dokumentaciju koju mu je zatražio zaštitnik građana zabrinjavajuće nepoznavanje važećih propisa.

"Jedino što njemu treba za pristup određenoj vrlo specifičnoj grupi dokumenata iz kategorije najvišeg stepena poverljivosti nije ničije odobrenje, ni ministrovo, ni tužiočevo, kako se priča, nego sertifikat koji potvrđuje da je prošao najvišu bezbednosnu proveru što je Janković prošao još pre dve godine", zaključuje Šabić.

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport rekao je da je sve u vezi sa ombudsmanom definisano zakonom, koji treba poštovati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: