PI:Zbog zamućenja voda nije za piće

Analiza kvaliteta vode iz pirotskog vodovoda pokazala je da od 18 ispitanih parametara, jedino mutnoća vode nije u granicama dozvoljenog, te voda nije za piće.

Izvor: Beta

Sreda, 28.01.2015.

18:40

Default images
Foto: Freeimages.com

Načelnica Sektora za higijenu i humanu ekologiju Zavoda za javno zdravlje u Pirotu Tatjana Vidanović rekla je agenciji Beta da je ta institucija preporučila u utorak da se voda ne koristi za piće i kuvanje u celom gradu.

"Posle današnje analize, možemo reći da su fizičko-hemijske analize ispravne i da je osim mutnoće, voda ispravna za piće. Posle izvršenih analiza mutnoća u vodovodu u Pazaru je ispod vrednosti koje propisuje Pravilnik i to je u redu a u Tijabari su vrednosti mutnoće iznad dozvoljenih", kazala je Vidanović.

Ona je dodala da i dalje važi preporuka da se u celom gradu voda ne koristi za piće kao i da se u naselju Pazar, gde je mutnoća smanjena, voda može koristiti za pripremu hrane ali na visokim temperaturama.

"Rezultate mikrobioloških analiza očekujemo tek od ponedeljka", rekla je Vidanović.

Direktor Javnog preduzeća "Vodovod i kanalizacija" Zoran Nikolić rekao je da je za kontrolu kvaliteta vode zadužen gradski Zavod za javno zdravlje i da će to preduzeće ispoštovati preporuke ove zdravstvene ustanove.

"Situacija nije tako alarmantna. Ne postoji ni jedan element da je voda neispravna za piće, posebno u Pazaru. Sve analize su u redu. U vodovodu u Tijabari je blago povećanje mutnoće i to je jedini parametar koji pokazuje da voda nije za piće. Sledi uzorkovanje u naredna tri dana. Mi smo počeli ispiranje filtera i mreže i postavili dve cisterne sa pijaćom vodom u Tijabari", kazao je Nikolić.

Preporuka pirotskog Zavoda za javno zdravlje ostaje na snazi dok se ne urade tri uzastopna uzorkovanja vode.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: