Srbiji "dvojka" za prava i slobode

Organizacija za promovisanje demokratije i ljudskih prava Fridom haus svrstala je i ove godine zemlje Balkana među "delimično slobodne" i "slobodne".

Izvor: Beta

Sreda, 28.01.2015.

12:58

Default images

Prema danas objavljenom izveštaju FH, kao slobodne zemlje ocenjene su Srbija, Crna Gora, Hrvatska i Slovenija, a Bosna i Hercegovina, Kosovo, Makedonija i Albanija svrstane su među delimično slobodne.

U godišnjim izveštajima FH, zemlje se po poštovanju političkih prava i građanskih sloboda rangiraju ocenama od jedan do sedam - jedinica označava najviši stepen sloboda i prava, a sedam predstavlja najmanji stepen.

Srbija je, kao i u prošlogodišnjem izveštaju, dobila ocene dva i za politička prava i za građanske slobode.

Najbolje je u regionu rangirana Slovenija, u kojoj su politička prava i građanske slobode ocenjeni jedinicama, a najgore Kosovo sa dve četvorke.

Iako u kategoriji delimično slobodnih, Kosovo jedino u regionu u odnosu na prethodnu godinu beleži napredak u poštovanju političkih prava.

Većina zemalja regiona ostala je na istim pozicijama kao i u prethodnom izveštaju, sa izuzetkom Makedonije i BiH u kojima je, prema procenama FH, situacija u oblasti političkih prava 2014. pogoršana.

Posle Slovenije, kao najslobodnija u regionu, ocenjena je Hrvatska koja i ove godine ima ocena jedan za politička prava i ocenu dva za građanske slobode.

Srbija je treća na "regionalnoj listi", potom Crna Gora koja ima ocenu tri za politička prava, a ocenu dva za građanske slobode.

Kao delimično slobodne zemlje u izveštaju FH ocenjeni su Albanija sa dve trojke, Bosna i Hercegovina koja ima ocenu četiri za politička prava i ocenu tri za građanske slobode i Kosovo sa dve četvroke.

Prema kvalifikacijama Fridom hausa, slobodne zemlje su one u kojima postoji politička konkurencija, gde se poštuju građanska prava i ljudske slobode i zemlje koje imaju nezavisne medije.

Delimično slobodne države su one zemlje u kojima je ograničeno poštovanje političkih prava i građanskih sloboda. One pate od korupcije, slabe vladavine prava, etničkih i verskih sukoba i političkog okruženja u kojem je jedna stranka dominantna i pored određenog stepena pluralizma.

Neslobodne su države u kojima ne postoje osnovna politička prava, a građanske slobode se sistematski krše.

Fridom haus je Rusiju označila kao državu sa malim nivoom građanskih sloboda, dok su SAD dobile najvišu ocenu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: