Šešelju orden Belog anđela

Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj odlikovan je u manastiru Mileševa ordenom Belog anđela prvog reda.

Izvor: B92

Sreda, 28.01.2015.

20:37

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

Šešelja je odlikovao vladika mileševski Filaret, a radikali su vest o odlikovanju objavili na Fejsbuku.

Isti orden vladika Filaret je u maju 2013. dodelio tadašnjoj ministarki zdravlja Slavici Đukić Dejanović i državnom sekretaru ministarstva zdravlja prof. dr Vladimiru Đukiću za doprinos restituciji crkvene imovine. Ovim ordenom je odlikovan i Ivica Dačić.

"Odlikovanje Šešelja šamar za žrtve"

Potez mileševskog vladike Srpske pravoslavne crkve (SPC) Filareta da odlikuje predsednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja ordenom Belog anđela predstavlja "šamar" svim žrtvama Šešeljeve politike i samoj SPC, rekao je večeras direktor Centra za istraživanje religije, politike i društva Nikola Knežević.

"Odlikovati osobu koja je poznata po svojim sve samo ne hrišćanskim stavovima i još uvek pod optužbom za ratne zločine, predstavlja šamar svim osobama koje su tokom devedesetih propatile zbog pogubne Šešeljeve retorike i politike. Takav čin je čista provokacija i šamar u obraz SPC i vernika uopšte", rekao je Knežević za agenciju Beta.

Dodao je da ga potez vladike Filareta ne iznenađuje s obzirom na njegovu prošlost, ali ga iznenađuje to što ga u SPC niko do sada nije pozvao na odgovornost.

"Kakav utisak se stiče posle primera kojih smo pretodnih meseci bili svedoci: nakon što je biskup Crkve u Hrvata Vlado Košić upoređivao patnje Daria Kordića sa Hristom ili ovo tragikomično odlikovanje Šešelja? Za svoje postupke niko ne snosi odgovornost, a samim tim izostaje i fundamentalna odgovornost prema prošlosti i žrtvama minulih sukoba", kazao je Knežević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: