DS i SPS osuđuju proteste na KiM

Šef poslaničke grupe opozicione DS Borislav Stefanović i poslanik vladajuće SPS Đorđe Milićević osudili su protest pokreta "Samoopredeljenje" u Prištini.

Izvor: B92

Sreda, 28.01.2015.

13:53

Default images
ilustracija: Tanjug

Oni su ocenili da takvi nasilni skupovi mogu da otežaju dijalog Beograda i Prištine.

"Ja zaista ne bih ulazio u motive demonstranata, ne bih ulazio u to da je pričinjena nemerljiva šteta, da su ionako loši odnosi dodatno zaoštreni, da je napravljena ponovo etnička distance između Srba i Albanaca, otežan dijalog jer će Mustafina vlada imati veliki problem da bude konstruktivna u dijalogu sa Beogradom, pošto će uvek imati u glavi slike pokreta 'Samoopredeljenje' koji razbija Prištinu, a nije im prvi put", kazao je Stefanović u Skupštini Srbije.

Poslanik DS je ocenio da se "ekstremne snage u Prištini trude da kroz takve događaje izoštre svoj profil", te da ne može da podrži "nasilno" rušenje vlasti.

Poslanik SPS Milićević kazao je da takvi protesti nisu način da se dođe do kompromisnog rešenja, te da mogu dodatno da destabilizuju situaciju na Kosovu.

"Mislim da razlog za proteste i nemire na prostoru Kosova i Metohije ne leži u jednoj iskrenoj želji da se dođe do pravog, pravičnog, pravednog rešenja kada je reč o Trepči i imovini u celini. Razlog je u teškoj ekonomskoj i socijalnoj situaciji na prostoru Kosova i Metohije i jednoj političkoj borbi pozicije i opozicije", naveo je Milićević.

Kako je objasnio, pitanje kombinata Trepča i imovine u celini "može, treba i mora" da bude rešeno samo kroz dijalog.

Na jučerašnjim protestima u Prištini privedeno je 160 demonstranata koji su policajce gađali kamenicama i Molotovljevim koktelima.

Policija je odgovorila suzavcem i vodenim topom, a u sukobima su povređena 72 policajca i najmanje 26 građana.

Protest opozicije sa zahtevom da Kombinat Trepča hitno postane javno preduzeće, kao i da ministar za povratak i zajednice Aleksandar Jablanović podnese ostavku, trajao je juče šest sati, a neredi su izbili nakon prvog sata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: