Nikolić neće u ZG na inauguraciju

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić neće prisustvovati inauguraciji nove hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović, 15. februara, pišu “Večernje novosti”.

Izvor: Veèernje novosti

Sreda, 28.01.2015.

11:55

Default images
foto: Tanjug

Kako prenose izvori beogradskog medija, kao njegov izaslanik svečanosti bi trebalo da prisustvuje savetnik šefa države za spoljnu politiku Ivan Mrkić.

S obzirom na nedavne izjave Grabar Kitarovićeve, koja je Vojvodinu proglasila državom i Srbe u Hrvatskoj Hrvatima, kao i na činjenicu da je inauguracija zakazana za Sretenje, 15. februar, Dan državnosti Srbije - male su šanse da Nikolić promeni odluku.

To je potvrdila i savetnica predsednika Srbije Stanislava Pak Stanković, koja kaže da su "veće šanse da Nikolić ne bude prisutan na inauguraciji hrvatske koleginice".

“Kada bude stigao poziv, predsednik Nikolić će još jednom razmisliti o tome da li će biti na inauguraciji. U svakom slučaju, više neće biti praksa da Srbija stalno popušta”, rekla je Pak Stankovićeva i naglasila da to ne menja želju Srbije da sarađuje sa svim državama u regionu.

Prilikom donošenja konačne odluke o putu u Zagreb, biće uzeta u obzir i eventualna preporuka Vlade Srbije, ukoliko se uopšte bude oglašavala o ovom pitanju.

Iz Zagreba su najavili da će pozivnice za inauguraciju biti poslate svim čelnicima država koje u Hrvatskoj imaju diplomatsko-konzularna predstavništva, što uključuje i Atifete Jahjagu.

Na Josipovićevoj inauguraciji pre pet godina nije bilo predstavnika Srbije, jer su bili pozvani i gosti iz Prištine.

Takođe, na inauguraciju Nikolića nije došao tadašnji hrvatski predsednik Josipović.

Do promene datuma inauguracije, koja je prvobitno bila planirana za 18. februar, navodno je došlo zbog toga što je američki predsednik Barak Obama za taj dan najavio veliki samit o borbi protiv ekstremizma, što bi sprečilo veći broj šefova država ili vlada da tog dana dođu u Zagreb.

Kao jedan od razloga promene termina navedeno je i to što je 15. februar neradni dan, pa je lakši dolazak zvanica, ali i taj što 18. februara počinje uskršnji post.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: