"Hrvatska da kazni ratne zločince"

Koalicija udruženja izbeglica apelovala je na Federiku Mogerini da stavi do znanja Hrvatskoj da treba u što kraćem roku da ispuni svoje međunarodne obaveze.

Izvor: Tanjug

Utorak, 27.01.2015.

13:14

Default images

Koalicija traži od visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost da utiče na Hrvatsku da obezbedi efikasan sistem kažnjavanja naredbodavaca i počinilaca ratnih zločina bez obzira za nacionalnu pripadnost.

Koalicija smatra da niz činjenica potvrđuje da su u hrvatskom pravosuđu i dalje na snazi dvostruki standardi te da je odluka o podizanju dve optužnice protiv bivših pripadnika hrvatske policije zbog ratnog zločina počinjenih nakon akcije ''Oluja'' doneta pod pritiskom spoljnih faktora, a ne jačanja svesti o neophodnosti kažnjavanja odgovornih za ratne zločine.

''Odluka zagrebačkog državnog tužilaštva da podigne dve optužnice protiv bivših pripadnika hrvatske policije Željka Sačića i Franje Drlje zbog ratnog zločina počinjenih nakon hrvatske akcije 'Oluja' na teritoriji Krajine doneta je pod pritiskom spoljnih faktora, a ne zbog jačanja svesti u Hrvatskoj o neophodnosti kažnjavanja odgovornih za ratne zločine'', navedeno je u saopštenju Koalicije.

Podsećajući da se Hrvatska potpisivanjem Ugovora o pristupanju sa Evropskom unijom novembra 2011. godine obavezala da će, između ostalog, procesuirati krivce za ratne zločine, iz Koalicije tvrde da nažalost, od toga nije bilo gotovo ništa u prethodne tri godine.

Kako kažu, to potvrđuje i podatak Državnog tužilaštva Hrvatske da su 31. decembara 2013. godine osuđena 44 pripadnika Hrvatske vojske ili policije ili svega 7,2 posto od ukupno 608 osuđenih lica od kojih su velika većina Srbi.

U Koaliciji smatraju i da se suđenja za ratne zločine u Hrvatskoj protiv pripadnika hrvatske vojske i policije pretvaraju ''u traženje olakšavajući okolnosti, a ne utvrđivanje istine, odnosno, šta se zaista desilo'', te da zbog toga većina osuđenih Hrvata za zločine nad Srbima dobija minimalne kazne, jer sudije uzimaju u obzir njihovo učešće u takozvanom Domovinskom ratu, nagrade za učešće u ratu, porodične, imovinske i zdravstene prilike...

S druge strane, hrvatsko pravosuđe, kada su u pitanju Srbi, izriče maksimalne ili velike kazne za ratne zločine, navodi se u saopštenju Koalicije udruženja izbeglica čiji je predsednik Miodrag Linta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: