Uvesti mere protiv ekstremizma

Predsednici parlamenata 30 zemalja i Evropskog parlamenta, okupljeni u Pragu na dvodnevnom forumu o borbi protiv neonacizma, radikalnog islama i antisemitizma.

Izvor: B92

Utorak, 27.01.2015.

21:21

Default images

Oni su izrazili u Praškoj deklaraciji duboko uznemirenje zbog porasta tih ekstremizama u Evropi i zatražili od država i vlada da uvedu mere koje bi toleranciju prema nasilju iz verske ili etničke netrpeljivosti sveli na nulu.

"Nužno je da parlamenti, vlade i međunarodne organizacije i građansko društvo u celom svetu uvedu politiku kojom bi tolerancija tih fenomena bila svedena na nulu", stoji u deklaraciji predsednika parlamenata.

Na sastanku predsednika parlamenata u Pragu kome je predsedavao predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc Srbiju je predstavljala predsednica Skupštine Maja Gojković, a takođe i na forumu Pusti moj narod da živi povodom 70. godišnjice oslobođenja nacističkog logora Aušvic koji svet obeležava kao Dan sećanja na žrtve holokausta.

"Ccuvanje sećanja na žrtve holokausta, a posebno zaštita dostojanstva žrtava ovog strašnog zločina i preživelih, izuzetno je važan zadatak, koji uključuje negovanje sećanja na žrtve kroz sistem obrazovanja i donošenje i sprovođenje zakona", istakla je Maja Gojković.

Ssefovi nacionalnih i Evropskog parlamenta dogovorili su se da formiraju inter-parlamentarnu grupu koja će izraditi predlog zakonskih i drugih mera za jačanje tolerancije i suzbijanje raspirivanja i podsticanja netolerancije i etničkog i verskog nasilja kao i raznih oblika mržnje.

Dvodnevni forum i sastanak šefova parlamenata u organizaciji Evropskog jevrejskog kongresa i EP završen je danas u nekadašnjem nacističkom logoru Terezin blizu Praga gde je tokom pomena otkriven i spomenik žrtvama holokausta uz prisustvo grupe oko 90 preživelih logoraša.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: