U Prištini mirno posle protesta

U protestima u Prištini je povređeno 72 policajca, od kojih su dvojica zadobila teže povrede, dok je pomoć od lekara zatražilo 26 ljudi.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 27.01.2015.

18:40

Default images
Foto: Beta/AP

U Prištini je večeras mirno nakon današnjih demonstracija tokom kojih je došlo do žestokih sukoba između demonstranata i policije.

Policija Kosova je saopštila da je u policiji tokom protesta privedeno 160 osoba od kojih su uzete izjave i nastavljene zakonske procedure.

U saopštenju se navodi da je u policiji tokom protesta privedeno 160 osoba od kojih su uzete izjave i nastavljene zakonske procedure.

Tokom protesta načinjena je značajna materijalna šteta na policijskim vozilima i pratećoj tehnici, kao i nad drugim javnim i privatnim objektima, kaže se u saopštenju Policije Kosova.

Tokom protesta, demonstranti su bacali kamenje, tvrde predmete i molotov-koktele na pripadnike specijanih jedinica policije, dok je policija uzvraćala suzavcem, vodenim topovima i gumenim mecima.

Okupljeni nose parole "Bez Trepče nema države", "Trepča je naša, a ne srpska", "Isa (premijer Kosova Mustafa) je sluga Srbije", "Hašima (prvi potpredsednik Vlade Tači) u zatvor", "Jablanović napolje", "Dole vlada iz Raške".

Direktor policije Kosova Spend Madzuni izjavio je da je u današnjim nasilnim protestima u Prištini teško i lakše povređeno 56 policajaca i da je do sada privedeno više od 100 lica.

"Jednom policajcu je teško povređena glava, drugom ruka. Ostali su dobili povrede po telu", rekao je Madzuni na konferenciji za novinare, zajedno sa glavnim tužiocem Sule Hodžom.

Navodeći da je ukupno povređeno 56 policajaca, on je rekao da je policija "do sada privela više od 100 lica".

Madzuni je kazao da su protesti eskalirali u nasilne, kada se određene grupe nisu pridružile mirnim protestima, već su počele da ugrožavaju poredak i javnu bezbednost.

Među uhapšenima je bio i gradonačelnik Prištine i potpredsednik Pokreta Samopredeljenje Špend Ahmeti, ali je kasnije pušten. Prištinski mediji prenose da je povređen i šef poslaničke grupe pokreta "Samoopredeljenje" Visar Imeri.
Foto: Beta/AP
Direktor kosovske policije je rekao da se reagovala u zavisnosti od situacije i da je učinjeno ono što je, uobičajeno, ranije planirano za ovakve situacije.

On je dodao da je policija reagovala na osnovu zakonskog mandata za očuvanje bezbednosti.

Direktor Urgentnog centra Kliničko-bolničkog centra Kosova Basri Lenjani je potvrdio za RTK da je pomoć zatražilo 29 demonstranata. Lenjani je potvrdio da jedna osoba ima povrede od gumenog metka.

Više hiljada aktivista Samoopredeljenja i građana Kosova okupilo se na Trgu Skenderbega u Prištini.

Opozicija je na današnjim demonstracijama tražila da Kombinat Trepča hitno postane javno preduzeće i da ministar za povratak i zajednice Aleksandar Jablanović podnese ostavku zbog uvrede "Majki Đakovice".

U protestu ne učestvuju predstavnici nevladine organizacije "Pozivi majki" iz Đakovice, koja je u subotu 24. januara bila među organizatorima prvog protesta.

Predstavnica te organizacije Nusrete Kumnova je izjavila da ne žele da budu deo protesta koji poprima političke i stranačke dimenzije.

Od protesta su se ogradili i rudari Trepče i organizacija veterana učesnika rata 1998-1999. godine.
Foto: Beta/AP
Odmah po okončanju demonstracija, oglasile su se i opozicione stranke, koje su i ogranizovale današnje demonstacije, najavljujući nastavak protesta.

Pokret Samoopredeljenje je preko svojih visokih zvaničnika najavio da će se demonstracije nastaviti sve do ispunjenja svih zahteva.

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj oglasio se putem fejsbuka, gde je napisao da ne moze policija da reši nagomilane probleme koje su stvorili lideri vladajuće većine Isa Mustafa i Hašim Tači.

Haradinaj je dodao da se neće prestati sa protestima do potpunog ispunjenja zahteva.
Foto: Beta/AP
Inicijativa za Kosovo Fatmir Limaja pozvala je vladu Kosova da ne zloupotrebljava policiju za pokrivanje svoje neuspešnosti. Tastranka kaže da spremnost gradjana da protestuju ne moze niko zaustaviti.

Premijer i zamenik premijera Kosova, Isa Mustafa i Hašim Tači, ocenili su ranije da su današnji protesti u Prištini napad na kosovske institucije i pokušaj da se vlast preuzme nasiljem.
Foto: Beta/AP
Predsednica Kosova Atifete Jahjaga je upozorila da su neprihvatljivi haos i nasilje tokom današnjih demonstracija u Prištini i u izjavi za medije pozvala na red i mir.
Foto: Beta/AP
Misija UN na Kosovu (UNMIK) izrazila je danas zabrinutost zbog nasilnih događaja u Prištini u poslednja dva dana i navela da takvo delovanje nema nikakve veze sa korišćenjem demokratskog prava na izražavanje nezadovoljstva.

Kako se navodi u saopštenju UNMIK-a, odgovornost je na Policiji Kosova da osigura javnu bezbednost i da preduzme odgovarajuće mere protiv pojedinaca koji "zloupotrebljavaju pravo na mirne protest vršenjem neoprostivih dela nasilja i vandalizma".
Foto: Beta/AP
Kako se navodi u saopštenju specijalni predstavnik generalnog sekretara na Kosovu Farid Zarif pohvalio je uzdržani i umereni odgovor kosovske policije na nezakonite akte nekih pojedinaca među demonstrantima i pozvao stanovnike Prištine da sarađuju sa policijom u naporima da vrati mir i red.

UNMIK će ostati u kontaktu sa raznim činiocima na Kosovu da pomogne da se smanji napetost i da ohrabri konstruktivan razgovor, navodi se u saopštenju.

Šef Misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) na Kosovu Žan-Klod Šlumberger snažno je osudio nasilje koje je izbilo na opozicionom protestu tokom kojeg je povređeno na destine policajaca i demonstranata, navedneo je danas u saopštenju Misije OEBS na Kosovu.

Uznemiren sam zbog onoga što smo danas videli, naveo je Šlumberger i istakao da ljudi imaju pravo da protestuju, ali da treba da izražavaju svoje nezadovoljstvo na miran način.

Šef Misije OEBS na Kosovu smatra da nasilje nije rešenje ističući da sve strane treba da se ponašaju odgovorno i pribegnu političkom dijalogu kao jedinom načinu koji vodi napred.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: