Svedok: Rat izazvale paravojske

Svedok odbrane Dragan Karać sugerisao je, na suđenju Ratku Mladiću u Hagu, da su rat u Bosanskoj krajini,1992, izazvale muslimanske paravojske, napadima na JNA.

Izvor: B92

Utorak, 27.01.2015.

15:31

Default images
Ratko Mladiæ (foto: zvanièni sajt Haškog tribunala)

Tadašnji oficir JNA, a kasnije i Vojske Republike Srpske, Karać je izjavio da su, stoga, te vojske preduzele akcije razoružavanja muslimanskih sela, nakon što su u njima bili ubijeni vojnici i policajci.

Dok ga je unakrsno ispitivala tužiteljka, svedok je potvrdio da je njegova brigada učestvovala u "oslobađanju" i "čiščenju" sela u opštinama Prijedor, Sanski Most i Ključ.

Na tvrdnju tužiteljke da su u selu Hrustovo vojnici iz njegove jedinice "ubili žene i decu", Karać je odgovorio da za to nije znao i da "ne isključuje da se to nije dogodilo".

Navodeći podatke o masovnom uništenju sela i progonu muslimanskih civila, zastupnica optužbe je tvrdila da su ih srpske snage stavile pred izbor "predati se i biti lojalan, ili biti uništen".

"Muslimansko stanovništvo i deo paravojnih formacija zadržali su deo oružja. VRS je odgovorila na te provokacije. Izbor je bio ili da predaju oružje ili oružani sukob", rekao je na to Karać.

Po optužnici protiv generala Mladića, progon nesrba u Bosanskoj Krajini poprimao je razmere genocida.

O brojnim susretima s Mladićem, danas je svedočio i vojni snimatelj Milorad Zorić.

"Mladić je govorio da se mora zaštiti civilno stanovništvo i slabi, bio je posebno osetljiv na stare i decu", izjavio je Zorić.

Tvrdio je i da Mladića nikada nije snimio kako preti oficirima Unprofora, što je ranije posvedočio general Rupert Smit.

Haški proces generalu Mladiću biće nastavljen sutra.

Optužen je i za genocid u Srebrenici, teror nad civilima u Sarajevu i uzimanje mrđunarodnih talaca, 1992-95.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: