Na jugu 6.000 ilegalnih migranata

Na području Pčinjskog okruga prošle godine uhvaćeno je oko 6.000 ilegalnih migranata.

Izvor: Beta

Utorak, 27.01.2015.

10:27

Default images

To je izjavio šef Odseka pogranične policije za strance i suzbijanje ilegalnih migracija Policijske uprave u Vranju Boban Arizanović.

On je rekao agenciji Beta da je oko 90 odsto ilegalnih migranata u Srbiju ušlo iz Makedonije, dok je manji broj prešao iz Bugarske ili sa Kosova i Metohije i da je najveći bezbednosni problem to što niko od njih nije imao lična dokumenta.

"Među njima ima i žena i dece, ali najveći procenat iregularnih migranata su punoletni muškarci. Najveći broj migranata dolazi iz Sirije, nešto manji broj je iz Avganistana i Iraka, a skoro više da nema migranata iz afričkih zemalja kojih je bilo u značajnom broju do 2013. godine", kazao je Arizanović.

Arizanović je objasnio da su to podaci koji su utvrđeni na osnovu usmenih iskaza samih migranata i da ih je nemoguće proveriti.

"Ni u jednom slučaju kod njih nismo našli bilo kakav dokumenat za pouzdanu identifikaciju. Utvrđujemo identitet na osnovu njihovog ličnog izlaganja. Dešavalo se da ilegalni migranti koje uputimo u Centar za azil u Banji Koviljači ili Sjenici tamo daju drugačije lične podatke nego nama", rekao je Arizanović.

Prema njegovim rečima, Odsek pogranične policije je tek ove godine dobio uređaj za uzimanje otisaka sa svih 10 prstiju, nakon čega su ilegalni migranti počeli da se i na taj način registruju.

"Mali broj onih kojima damo potvrdu za azil se stvarno i javi u Centar za azil. Uglavnom te potvrde koriste kao propusnice za kretanje i odlaze iz Srbije, u najvećem broju preko Mađarske a u daleko manjem procentu preko Hrvatske i Bosne i Hercegovine", kazao je Arizanović.

On je objasnio da imigratni ukoliko se izjasne da ne žele da zatraže azil u Srbiji, što je najčešće slučaj, daju iskaz tumaču za arapski jezik, kao i dijalekte urdu i paštu, nakon čega im se određuje pritvor od nekoliko dana.

"Zbog ilegalnih migranata zatvor je bukvalno prebukiran. Ti ljudi prelaze po nekoliko hiljada kilometara dok dođu do Srbije. Prolaze kroz užasne patnje i uglavnom su potpuno iznureni, tako da njima tih nekoliko dana zatvora dođe kao hotel. Kada izađu svi oni nastavljaju u pokušaju da dođu do bogatijih zemalja EU", kazao je Arizanović.

Prebacivanje ilegalnih migranata preko granice sa Makedonijom i njihov dalji transport pokazali su se i kao unosan biznis jer se, prema policijskim saznanjima transport ilegalnih migranata od makedonske granice do Beograda ili Subotice naplaćuje 150 do 200 evra po osobi. Arizanović je dodao da se u vozilima koja prevoze ilegalne migrante često nalazi i tri do četiri puta više putnika nego što je to predviđeno.

"Odsek pogranične policije u Vranju je zbog reke iregularnih migranata u stalnom vanrednom stanju jer autoput Niš-Skoplje, kao i međunarodna železnička pruga predstavljaju krljučnu tranzitnu tačku migracija kroz Srbiju", kazao je Arizanović.

On je rekao da je samo 2014. godine Policijska uprava Vranje zbog organizovanja nedozvoljenog prelaska državne granice i daljeg transporta imigranata krivično procesuirala 135 državljana Srbije i 15 stranaca, a u različitim policijskim akcijama oduzeta su 122 vozila u kojima su krijumčareni migranti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: