Bez izbora sudije iz Srbije

Nijedan od kandidata za sudiju iz Srbije za Evropski sud za ljudska prava u Strazburu nije danas osvojio apsolutnu većinu u prvoj rundi glasanja.

Izvor: Beta

Utorak, 27.01.2015.

21:57

Default images
Foto: wikipedia.org/Adrian Grycuk

Drugi krug će biti održan sutra, kada će biti dovoljna i prosta većina, saopšteno je na sajtu Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE).

Potkomitet Saveta Evrope za izbor sudija za Strazbur preporučio je, posle obavljenih razgovora sa kanidatima, profesora na Pravnom fakultetu u Beogradu Branka Lubardu. Kandidati su bili još profesor prava na beogradskom Pravnom fakultetu Branko Rakić i sudija Vrhovnog kasacionog suda Spomenka Zarić.

Na današnjem glasanju, od 199 članova PS SE za Rakića je glasalo 87, Lubardu 78, a Spomenku Zarić 34, navodi se na sajtu PS SE. Tri glasa su bila nevažeća.

Rakić, koji je dobio najviše glasova u prvom krugu, bio je pravni savetnik bivšeg predsednika SR Jugoslavije i haškog optuženika Slobodana Miloševića.

U PS SE je ranije danas poslanica iz Srbije Nataša Vučković izabrana za potpredsednicu novoformiranog Komiteta za izbor sudija, dok je Elvira Kovač izabrana za potpredsednicu Komiteta za jednakost i nediskriminaciju.

"Tokom 2015, PS SE biraće sudije iz više od 10 zemalja članica Saveta Evrope. Komitet priprema izbor procenjujući proceduru kandidovanja na nacionalnom nivou, obavlja razgovore sa svim kandidatima za ovu važnu sudijsku funkciju koju dostave zemlje članice i, na kraju, preporučuje Skupštini jednog kandidata iz svake zemlje iz koje se sudija bira", istakla je Nataša Vučković.

Kako je saopšteno iz Skupštine Srbije, ove godine je PS SE prvi put formirala poseban Komitet za izbor sudija kako bi naglasila značaj procedure izbora sudija i suda u Strazburu.

Do ove godine, izbor sudija obavljao je potkomitet u okviru Komiteta za pravna pitanja i ljudska prava. Članove Komiteta predlažu političke grupe iz reda svojih članova koji imaju iskustvo u odbrani ljudskih prava.

Delegacija Skupštine Srbije učestvuje na Prvom redovnom zasedanju PS SE u 2015, na kojem poslanici, između ostalog, biraju sudiju Evropskog suda za ljudska prava iz Srbije i Bugarske, raspravljaju o mandatima ruske delegacije, dok će Politički komitet razmatrati položaj manjina na Kosovu i Metohiji.

PS SE je za sudiju iz Bugarske u Evropskom sudu za ljudska prava danas izabrao Jonka Grozeva, koji će na toj funkciji biti uobičajenih devet godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: