"Povratak radikalskoj retorici"

Sociolozi Jovo Bakić i Slobodan Antonić rekli su da javnost mora da osudi uvrede koje je potpredsednik SNS Igor Mirović uputio predsedniku DS Bojanu Pajtiću.

Izvor: Beta

Utorak, 27.01.2015.

12:53

Default images

Jovo Bakić rekao je Mirovićeve reči kao "povratak radikalskoj retorici", dok je Slobodan Antonić istakao da takvo obraćanje mora da naiđe na osudu javnosti.

"Jasno je da se radi o neprimerenom rečniku i to treba posmatrati ili kao iskakanje iz šina jednog visokog funkcionera SNS ili kao vraćanje radikalskoj retorici", kazao je Bakić za agenciju Beta.

Nakon što ga je Pajtić optužio da je nudio novac funkcioneru demokrata Milivoju Vrebalovu da pređe u naprednjake, Mirović je predsednika DS, između ostalog, nazvao "umobolnikom i psihopatom" koji je na čelu "zločinačkog udruženja".

Bakić je naveo da nije isključeno da je obraćanje premijera Srbije Aleksandra Vučića (kada je novinare Balkanske istraživačke mreže BIRN nazvao lažovima) "dalo mig" i drugima da se na neprimeren način obraćaju.

"Ovo je drugi slučaj neprimerenog obraćanja, još drastičniji, a poseban je problem kada takva retorika zaklanja vrlo prljave rabote koje se obavljaju u pozadini", dodao je Bakić.

Slobodan Antonić rekao je za agenciju Beta da takvo obraćanje govori "dosta o samoj vlasti i njenom odnosu prema demokratiji".

"Takav odnos prema opozicionim političarima mora da naiđe na osudu čitave javnosti, a da čovek koji se služi takvim rečima bude na neki način izolovan dok ne shvati koliko je takav način ponašanja loš", naveo je on.

Kako je objasnio, za 25 godina na srpskoj političkoj sceni nijedan predstavnik vladajuće stranke nije "tako ružno i uvredljivo govorio o opoziciji".

"Posle bombardovanja, 2000. godine predstavnici vlasti Slobodana Miloševića su upotrebljavali sličan rečnik - izdajnička, razbojnička opozicija, ali reči psihopata nije bilo. To je žalosno sa stanovišta cele demokratske kulture", istakao je Antonić.

Komentarišući šta može da se uradi kako bi se takve situacije sprečile, Antonić je rekao da tada javnost ima presudnu ulogu, sa čime je saglasan i Bakić, koji je kazao da je potrebno da "primitivna sredina ne bude primitivna, jer onda neće biti ni primitivne retorike".

Mirović je juče odgovarajući na optužbe DS da je potpredsedniku Skupštine Vojvodine Milivoju Vrebalovu nudio da napusti tu stranku u zamenu za novac izjavio da "laži Bojana Pajtića Vojvodinu vode u sunovrat".

"Iako sam u prvi mah mislio da se ne obazirem na bolesne laži psihopate i umobolnika Bojana Pajtića, koji me bez ikakvih dokaza, u saopštenju političke stranke koju vodi, lažno optužuje i kleveće, jasno je da sam morao reagovati i reagujem upravo zbog toga da svuda i na svakom mestu pokažem razmere laži, ludila i izopačenosti kojom je Pajtić opsednut", rekao je tada Mirović.

DS: Treba da reaguje policija

Demokratska stranka ocenila je da jučerašnja izjava potpredsednika SNS Igora Mirovića uvredljivošću nadilazi svako verbalno nasilje do sada viđeno u političkoj komunikaciji.

Demokrate navode da je, kada potpredsednik stranke sa apsolutnom većinom u Skupštini Srbije izgovori takve reči o predsedniku opozicione političke stranke to više od ličnog nevaspitanja i da to "govori da živimo u društvu koje je na korak od ogoljenog nasilja u svakoj sferi života".

Demokrate kažu da izjava Mirovića o "bolesnim lažima psihopate i umobolnika Bojana Pajtića" i o "razmerama laži, ludila i izopačenosti kojom je Pajtić opsednut" uvredljivošću nadilazi svako verbalno nasilje do sada viđeno u političkoj komunikaciji.

DS navodi da ne postoji pristojan odgovor na izliv agresije potpredsednika SNS i da stoga umesto odgovora stranka postavlja pitanje ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću:

"Da li policija ima nameru da reaguje i postupi po mnogobrojnim izjavama i dokazima koje su pružili članovi Demokratske stranke, koji se vrlo lako mogu utvrditi. Da li ima nameru da proveri i istraži otvorenu komunikaciju, ostavljanje pisanih tragova i sastanaka na javnim mestima?"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

84 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: