Vođa džihadista u BiH: Nisam kriv

Neformalni vođa vehabija u BiH Husein Bosnić izjasnio se pred Sudom BiH da nije kriv po optužnici koja ga tereti za javno vrbovanje za terorističke aktivnosti.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 26.01.2015.

14:22

Default images
screenshot

Bosnić je u sudnici rekao da razume optužnicu koju je dobio i da nema potrebe da ona bude ponovo pročitana, dok je njegov advokat Adil Lozo rekao novinarima u Sarajevu da je optužnica "politička" i da je reč o "političkom procesu".

"Osnova naše odbrane biće da Bosnić nije kriv, niti može biti kriv za iznošenje stavova svoje vere. Osnovni problem je što Tužilaštvo BiH jedan deo učenja o islamu želi odrediti kao radikalan. Mislim da će ovaj proces biti veoma osetljiv. Džihad se ne može izjednačiti sa terorizmom", objašnjava Lozo.

Bosnić je uhapšen 3. septembra u akciji Agencije za istrage i zaštitu BiH "Damask", a u pritvoru je već tri i po meseca.

Sud BiH potvrdio je 29. decembra optužnicu koja ga tereti za krivično delo javno podsticanje na terorističke aktivnosti u vezi sa krivičnim delima vrbovanje radi terorističkih aktivnosti i organizovanje terorističke grupe.

U optužnici se navodi da je Bosnić tokom 2013. i 2014. godine kao pripadnik takozvane selefijske zajednice u BiH, svesno sa pozicije verskog autoriteta u toj zajednici, javno podsticao druge da se priključe terorističkim organizacijama.

Optuženi je javno na skupovima na kojima je okupljao pripadnike selefijske zajednice, kao i putem društvenih mreža, upućivao poruke s ciljem podsticanja pripadnika selefijske zajednice da postanu pripadnici terorističke grupe "Islamska država" i da učestvuju u aktivnostima te organizacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: