"Neće Cipras sve ispuniti"

Novi grčki premijer Aleksis Cipras neće moći da sprovede ono što je obećavao 2012. i zato je sada ublažio retoriku, kaže novinar Politike Nenad Radičević.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.01.2015.

17:41

Default images
Foto: B92

"Sve što Cipras govori za cilj ima početak novih pregovora između Atnie i Brisela, odnosno Atine i ostatka evrozone", Radičević.

On je u Kažiprstu B92 rekao da bez obzira na to šta će Siriza zaista uraditi, ovakav izborni rezultat ne može ostaviti ravnodušnim zvaničnu EU i vodeće zemlje koje su nametnule štednju, pre svega Nemačku.

"Moraće da bude pronađen neki kompromis", smatra Radičević.

Govoreći o tome šta govori javnost, a šta je sada realnost, sagovornik Kažiprsta kaže da će trijumf Sirize pomeriti politički teg u Evropi.

"Sve što je Cipras obećao, Sirizinih 40 tačaka i namere koje imaju nešto anarhistički u sebi, neće moći da bude sprovedeno, ali će pobeda pomeriti teg sa većinski desničarskog vođenja evrope ka socijaldemokratiji i levici", rekao je Radičević.

Kako je rekao, Ciprasu je bilo jasno da ne može da obeća direktno drastičan plan.

"Znao je da ukoliko pobedi ne može da ga sprovede. Ako zaista sprovede sve to, onda bi vodio Grčku direktno u bankrot i ogromno osiromašenje, a to se neće desiti. Nema vraćanja na drahmu, nema izlaska iz EU, pa čak je u senku bačen i izlazak iz NATO, odnosno ceo spoljnopolitički plan je sada u zapećku. Insistira se na novim pregovorima načinima otplate duga", rekao je Radičević.

Novinar Politike ističe da Evropa u susret promenama u Grčkoj ne stiže jedinstvena i da se to vidi i po prvim čestitkama.

Govoreći o stabilnosti nove grčke vlade, Radičević kaže da će ona biti stabilna do pregovora o strukturnim promenama i reviziji duga.

"Cipras je najavio da će ukinuti privilegije crkve, govorio je da će nacionalizovati zgrade banaka i da će ih sa zgradama Vlade koristiti da tamo žive beskućnici. On zove komuniste u vladu, a zna da će od nekih ideja morati da odsutane, a da ultra-levičarski deo njegove koalicije neće prihvatiti odustajanje. Ipak, iako će nestabilnost verovatno stizati i iz same Sirize, mislim da će do početka pregovora sve biti stabilno", rekao je on. Aleksandra Joksimović iz Centra za spoljnu politiku kaže za B92 da je bilo za očekivati da će odmah nakon pobede Cipras imati oštru retoriku, ali da očekuje da će se to promeniti.

"Bilo je za očekivati da će se u prvim danima nakon pobede držati poruka iz izborne kampanje. U narednim danima će se suočiti sa čvrstim stavovima međunarodnih finansijskih institucija. MMF je već poručio da neće biti bolećiv prema Grčkoj i realno je očekivati da će Siriza da popusti u svojim stavovima ako želi saradnju s EU jer je to jedini način da Grčka izađe iz krize", kaže Joksimović.

Ona smatrada da se ne može očekivati da će Grčkoj biti oprošten dug, ali da je moguća neka vrsta kompromisa.

"Grčka će verovatno da pokuša da promeni format pregovor, da direktno razovara sa zemljama koje su najveći donatori, a to su Francuska i Nemačka. Nemačka će odigrati ključnu ulogu", smatra Joksimović.

Srboljub Antić, nekadašnji predstavnik Srbije pri MMF-u smatra da će Grčka pokušati da promeni aranžman koji ima sa MMF-om i Centralnom evropskom bankom.

"Grčka ima aranžman sa MMF-om i Centralnom evropskom bankom koji je bio u zastoju jer se čekala nova vlada Grčke i mislim da će pokušati da izmeni te aranžname. Smatram da je to moguće. MMF ne moze da obriše dug, ali nešto mogu da urade Centralna evropska banaka i Evropska komisija koja daje najveći deo novca", kaže Antić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: