Putin: UKR vojska je NATO legija

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da je ukrajinska vojska NATO legija, koja ne štiti interese zemlje, već želi da pritisne Rusiju. NATO negirao tvrdnje.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.01.2015.

15:30

Default images
foto: Beta/AP

“Mi stalno govorimo o nekakvoj ukrajinskoj vojsci, ali ko se zaista tamo bori? To su, ruku na srce, delimično zvanične jedinice oružanih snaga, ali veći deo čine takozvani dobrovoljni nacionalistički bataljoni“, rekao je Putin.

On je dodao da je intervencija ukrajinskih snaga povezana sa postizanjem geopolitičkih ciljeva urušavanja Rusije.

Prema njegovim rečima, ukrajinska vojska nije vojska, već strana legija, u ovom slučaju, strana NATO legija, koja nema za cilj interese Ukrajine.

Predsednik Rusije je dodao da je Kijev odlučan da pronađe političko rešenje krize u istočnoj Ukrajini, ali samo dok nije uspostavljeno primirje, koje je iskoristio da ojača svoje snage.

“Nažalost, zvanični Kijev odbija da prati put mirnog rešavanja problema. Oni neće da reše krizu političkim sredstvima“, rekao je Putin i dodao da su vlasti Kijeva na istoku zemlje najpre koristile zakonske mere, potom sredstva bezbednosnih snaga, da bi potom vojnim putem krenula na region Donbasa.

Premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk danas je proglasio vanredno stanje na istoku zemlje.

Stoltenberg: NATO nema legiju u Ukrajini

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da je tvrdnja predsednika Rusije Vladimira Putina da ukrajinska vojska ratuje u sastavu NATO kako bi urušila Rusiju "obična besmislica".

"NATO nema legije u Ukrajini, a jedine strane formacije koje se tamo bore su ruske", rekao je Stoltenberg novinarima nakon sastanka Komisije NATO-Ukrajina u Briselu.

Stoltenberg je istakao da NATO politički podržava suverenitet i integritet Ukrajine, a da se praktična podrška sastoji isključivo od pomoći u reformi oružanih snaga i zbrinjavanju ranjenika, za šta su ustanovljeni posebni fondovi.

"Naš stav, kao i stav većeg dela međunarodne zajednice jeste da za Ukrajinu nema vojnog rešenja i da se ono mora tražiti u pregovorima", rekao je on.

On je optužio proruske snage za masovno kršenje prekida vatre i granatiranje civilnih četvrti primorskog grada Marijupolja, u kome je poginulo najmanje 30 ljudi, a optužio je Rusiju da pobunjenicima šalje pomoć u teškom naoružanju, obuci i ljudstvu.

"U poslednje vreme smo uočili pojačan priliv materijala, što uključuje tenkove, savremene raketne sisteme i opremu za noćno izviđanje", kazao je generalni sekretar.

Stoltenberg je ponovio više puta izrečeni poziv Rusiji da poštuje dogovor iz Minska i obustavi podršku pobunjenicima.

On je dodao da NATO podržava ekonomske sankcije koje su Rusiji uvele EU i SAD, uz reči da je važno da Rusija shvati da kršenje međunarodnog prava ima svoju cenu i najavio da će kasnije danas razgovarati s visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini.

Istovremeno, Stoltenberg je za sutra najavio i sastanak ministara odbrane članica NATO posvećen ukrajinskoj krizi, kome će prisustvovati i predstavnici Ukrajine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: