"EU da reaguje na Marijupolj"

Ministar inostranih poslova Nemalke Frank-Valter Štajnmajer rekao je da niko ne želi da po svaku cenu pooštri sankcije Moskvi zbog njenog stava prema Ukrajini.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.01.2015.

13:33

Default images
foto: Beta/AP

On je rekao da će ofanziva koju su proruski aktivisti pokrenuli u Marijupolju na jugoistoku Ukrajine dovesti do značajne promene situacije na tom podrucju, na šta Evropa mora da reaguje, preneo je Rojters.

Štajnmajer je, takođe, upozorio da ističe vreme za implementaciju mirovnog dogovora postignutog u Minsku u septembru i zatražio od Moskve da pošalje jasnu naredbu proruskim aktivistima u Ukrajini.

Portparol nemačke kancelarke Angele Merkel, Štefan Zajbert izjavio je juče da je Merkelova zatražila je od proruskih aktivista da obustave ofanzivu na Marijupolju i pozvala ruskog predsednika Valdimira Putina da utiče na njih.

Nemačka kancelarka razgovarala je juče telefonom š predsednikom Rusije o situaciji na jugoistoku Ukrajine i pozvala Moskvu da upotrebi svoj uticaj i izvrši pritisak na proruske snage u Ukrajini i okonča širenje nasilja.

Merkelova je pozvala Putina da utiče na proruske snage, kako bi se izbegla nova eskalacija sukoba, saopštio je Zajbert.

Nemačka kancelarka rekla je i da proruske snage, kao potpisnice sporazuma iz Minska, treba da sednu za pregovarački sto sa predstavnicima Ukrajine, Rusije i OEBS.

Na pitanje o mogućnosti pooštravanja sankcija Rusiji Zajbert je rekao da će se ministri inostranih poslova Evropske unije sastati u četvrtak da bi odlučili kako da reaguju.

"Ne mogu da vam kažem da li će sankcije biti pooštrene ili ublažne", rekao je Zajbert.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: