Obama počasni gost parade u Indiji

Predsednik SAD Barak Obama, je kao počasni gost prisustvovao paradi povodom Dana Republike u Nju Delhiju i tako postao prvi predsednik kojem je ukazana ta čast.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.01.2015.

12:58

Default images
Foto: Beta/AP

Obamu i prvu damu SAD Mišel Obamu masa je razdragano pozdravljala dok su oni izlazili iz svog blindiranog automobila i zauzimali mesto da bi gledali vojnu paradu, na kojoj su prodefilovali tenkovi, raketni bacači, a iznad glava nalete pravili vojni avioni, prenela je agencija AP.

Obama je više od dva sata proveo na otvorenom, što je neuobičajeno dugo vremena i Tajnoj službi zadaje brigu zbog bezbednosti.

Cilj Obamine posete Indiji je jačanje odnosa između dve zemlje.

Danom Republike obeležava se godišnjica stupanja na snagu indijskog demokratskog ustava 1950. godine.

Pored prikazivanja vojne moći, parada je prilika da se pokaže i indijska bogata kulturna raznolikost, navela je američka agencija.

Poziv indijskog premijera Narendre Modija Obami da prisustvuje paradi iznenadio je zvaničnike Bele kuće.

Američki zvaničnici pozdravili su napore indijskog premijera da produbi odnose sa Vašingtonom, uprkos njegovim ličnim lošim iskustvima iz prošlosti.

Modiju je bila uskraćena američka viza 2005. godine, tri godine od verskih nereda u kojima je ubijeno više od 1.000 muslimana u indijskoj državi u kojoj je Modi bio vrhovni zvaničnik, navela je agencija AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: