Ebola: SZO nije dobro reagovala

Nekoliko desetina zemalja članica SZO odobrilo je rezoluciju koja predviđa njene reforme, nakon kritika zbog neadekvatne rekacije na epidemiju.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.01.2015.

09:18

Default images

"SZO koju imamo nije SZO koja nam je potrebna", ističe dr Tom Friden, direktor američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti, napominjući da su odluke u toj organizaciji često donošene iz političkih, a ne iz naučnih razloga, prenosi AP.

Generalni direktor SZO dr Margaret Čan i sama je danas priznala kako je ta organizacija "suviše sporo spoznala značaj izbijanja ebole" koja je, kako se procenjuje, usmrtila više od 8.600 ljudi, uglavnom u Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu.

Lorens Gostin, direktor Saradničkog centra SZO za pravnu regulativu u oblasti javnog zdravlja i ljudskih prava, ističe kako je ebola otkrila sve "urođene slabosti" SZO i kako je međunarodna zajednica uvidela kako je to kad ova organizacija nije u stanju da rukovodi situacijom.

Rezolucijom koju je usvojio izvršni bord SZO se, između ostalog, predviđa stvaranje fonda za hitne situacije namenjenog odgovoru na zdravstvene krize u svetu.

Takođe se predviđa uspostavljanje rezervnog tima zdravstvenih radnika osposobljenog za borbu protiv epidemija.

Prethodno je bilo poziva na reforme u SZO nakon pandemije svinjskog gripa 2009. godine, ali se malo šta promenilo uprkos brojnih preporuka i obećanja promena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: