"Žalim zbog neuspeha BiH"

Članica Evropskog parlamenta Tanja Fajon izrazila je žaljenje zbog neuspeha političara u BiH da dogovore izjavu koja bi deblokirala put ka EU.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.01.2015.

09:25

Default images
foto: Tanjug

Podsećamo, u novembru prošle godine ministri spoljnih poslova Velike Britanije i Nemačke predložili su zemljama članicama EU novi pristup prema BiH.

Oni su od političara u BiH zatražili da se pismenom izjavom obavežu na sprovođenje institucionalnih reformi na svim nivoima države.

Predlog zajedničke izjave zasnovan je na zaključcima Veća za spoljne poslove Evropske unije, a trebalo je da je usaglasi i Predsedništvo Bosne i Hercegovine, što još nije učinilo.

Fajon je za sarajevski Dnevni avaz istakla da su političari u BiH odgovorni za budućost te zemlje i da o tom dogovoru zavisi budućnost BiH.

Ona je apelovala na političare u BIH da "učine sve što je moguće i više od toga za dobro svoje države".

"Verujem da postoje političari koji su tek dobili poverenje ljudi u tako teškoj situaciji za BiH, teškom u ekonomskom i socijalnom okviru, kada nema perspektive za mlade, koji imaju istinsku nameru da država krene napred prema modernoj, stabilnoj i kredibilnoj državi koja želi uskoro ući u EU i prihvatiti visoke principe demokratije, slobode, ljudskih prava, pravne i socijalne države. Ne želim verovati u neuspeh", izjavila je Fajon.

"Napravite taj korak koji će zapamtiti ova i sve buduće generacije. I mi svi trebamo raditi isto. Tek onda naša Evropa će biti mesto na koje ćemo biti ponosni", poručila je članica Evropskog parlamenta.

Upitana da li EU može zatvoriti granice sa BiH i ponovo uvesti vize, s obzirom da mnogi tvrde da je i BiH baza za regrutovanje ekstremista, Fajon je rekla da nema informacije da bi zemlje EU tražile privremeno ukidanje beviznog režima sa BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: