Još bez sastanka Vučić - Nikolić

Sastanak premijera Aleksandra Vučića sa predsednikom Tomislavom Nikolićem o najavljenoj platformi za konačno rešenje pitanja Kosova pod znakom je pitanja.

Izvor: Danas

Ponedeljak, 26.01.2015.

23:33

Default images
Foto: Tanjug

Kako saznaje Danas od izvora bliskih Vladi Srbije, zbog obaveza i predstojećih putovanja nije izvesno da će predsednik Vlade imati vremena da pre nastavka dijaloga u Briselu, 9. februara, čuje rešenje koje daleko od očiju javnosti priprema Tomislav Nikolić.

"Premijer do 9. februara ima ukupno još četiri zvanične posete drugim državama. Posle posete Finskoj, Vučić putuje u Beč, pa u Švedsku, a potom u Štutgart. Na kraju premijer putuje u Brisel. Zbog svih navedenih obaveza, ne zna se da li će biti sastanka sa Tomislavom Nikolićem", rekao je Danasu izvor blizak Vladi Srbije.

Predsednik Srbije je pre mesec dana najavio novu platformu o Kosovu, jer, kako je istakao, postupak rešavanja statusa Kosova biće ubrzan, pa "Srbija treba da bude spremna za to".

On je naveo da zbog toga on preuzima inicijativu po tom pitanju. "Čini mi se da će se ući u ubrzani postupak rešavanja statusa Kosova i Metohije. Srbija treba da bude spremna, a posebno oni koji u njeno ime pregovaraju u Briselu. Kako spremna - tako što će Skupština ponovo da usvoji program mera, a da ne bih bežao od toga ja sam spreman da uradim predlog toga, vlada je spremna da zajedno sa mnom u tome učestvuje", rekao je Nikolić.

Kako je tada najavio, platforma će predviđati "maksimum koji je danas ostvariv" i predstavljati "ono ispod čega Srbija ne sme da ide ali isto tako i nešto do čega možda Priština neće hteti da ide". Predsednik Srbije je rekao da je razgovarao o kosovskoj platformi sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i da je dogovor da predsednik napravi okvir za taj dokument. Upitan kada će javnost moći da vidi platformu o Kosovu, Tomislav Nikolić je rekao da će se o tome blisko i intenzivno dogovarati s premijerom Aleksandrom Vučićem zato što takav dokument zahteva opštu saglasnost, ili bar saglasnost skupštine za ono što vlada u ime predsednika bude predložila.

Tomislav Nikolić je inače za sada o kosovskoj platformi razgovarao samo sa patrijarhom Irinejom. Predstavnici opozicije smatraju da bi bilo dobro da i njih predsednik Nikolić pozove na konsultacije o kosovskoj platformi. Dok neki očekuju da će biti pozvani, drugi nisu toliko optimistični. U kabinetu predsednika juče nismo dobili odgovor da li će oni biti pozvani na sastanak na Andrićevom vencu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: