U Skupštini završena rasprava

Poslanici Skupštine Srbije završili su večeras načelnu raspravu o izmenama Zakona o odbrani i Vojsci Srbije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.01.2015.

21:30

Default images

Rad će nastaviti u sredu pretresom oko 70 amandmana na te zakonske predloge.

Ministar odbrane Bratislav Gašić rekao je tokom načelne rasprave da se tim izmenama, između ostalog, predlaže racionalnije korišićenje i raspolaganje vojnom imovinom, vraćanje naziva ratno vazduhoplovstvo i protivvadzušna odbrana, a predvđjena je i mogućnost da određene vojne ustanove steknu status pravnog lica.

Gašić je rekao i da je cilj izmena Zakona o odbrani da se otklone nedostaci i reše pravni problemi u obezbeđivanju funkcionisanja sistema odbrane.

Prema njegovim rečima, u delatnostima logističke podrške Vojske Srbije predviđena je mogućnost da određene vojne ustanove steknu status pravnog lica.

"One bi radile za potrebe sistema odbrane i vojske, a u delu slobodnih kapaciteta poslovale na tržištu, time bi značajno rasteretile troškove budžeta", naveo je ministar odbrane.

Dodao je da je predložena efikasna zaštita imovinskih interesa zemlje kada je reč o racionalnijem korišćenju i raspolaganju vojnom imovinom koju koristi Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije.

"Predviđena je i zaštita imovinskih interesa kada je reč o bezbednosti u posebnom vojnom režimu tako što se predlaže organizovanje Vojnog pravobranilaštva u sastavu Ministarstva odbrane za poslove koje je do sada obavljala Direkcija za imovinsko pravne poslove na osnovu rešenja javnog pravobranioca. Na taj način izbegavaju se dodatni troškovi za obrazovanje posebnih organa", istakao je Gašić.

On je rekao i da se izmene i dopune Zakona o odbrani i Zakona o Vojsci Srbije donose kako bi se uredili odnosi, pre svega, kada je reč o odlasku u penziju i angažovanju vojnih lica u političkim i nevladinim organizacijama.

Podršku izmenama zakona najavile su gotovo sve poslaničke grupe, ali ju je DS uslovila usvajanjem njihovih amandmana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: