"Slučaj VBA" na tapetu u sredu

Skupštinski odbor za kontrolu službi bezbednosti održaće u sredu sednicu na kojoj će se razmatrati primedbe zaštitnika građana Saše Jankovića na rad VBA.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 26.01.2015.

16:49

Default images
Foto: N1

Povod za zakazivanje sednice bili su navodi zaštitnika građana o navodnom nezakonitom prisluškivanju VBA i okolnostima pod kojima je prebijen brat premijera Srbije Andrej Vučić koji je imao vojno obezbeđenje na dan održavanja Parade ponosa 28. septembra u Beogradu.

Sednica će biti otvorena za javnost, pa bi na njoj mogao da bude i ombudsman, ali ako dobije poziv.

Ipak, ako kako je rečeno novinarima u Skupštini Srbije, Janković neće biti prisutan.

Prisustvo sednici najavio je ministar odbrane Bratislav Gašić koji je kazao da su na zahtev predsednika Odbora Momira Stojanovića već poslali tražena dokumenta iz VBA.

Gašić je rekao novinarima da stoji iza svake svoje reči koju je izgovorio prethodnih dana i da svako ko je uradio nešto nezakonito mora da odgovara.

"I ako je krivica moja, moram da odgovaram", rekao je on, ali nije želeo da govori više o toj temi jer, kako je naveo, ne želi da opterećuje raspravu u Skupštini Srbije na kojoj će inače odgovarati na neka od tih pitanja.

"Molim da zato što traje raspava budete strpljivi i biće niz pitanja i odgovora na tu temu, ali videćete da stojim iza svake reči iznete u prethodnom periodu", rekao je Gašić.

Poslanik opozicione Demokratske stranke (DS) Dragan Šutanovac izrazio je očekivanje da će na sednici biti bar otvoreno pitanje rukovođenja Ministarstvom odbrane i Vojnobezbednosnom agencijom, a možda i stavljena tačka na celu sitaciju.

"Ne verujem da su iz VBA samostalno doneli odluku da neinformišu u potpunosti ombudsmana, ubeđen sam da je to uradila politička struktura, počevši od premijera, preko Ministarstva odbrane, da su oni zakočili ustavne nadležnosti zaštitnika građana", rekao je Šutanovac.

Šutanovac koji je sa poslanikom Socijaldemokratske stranke Goranom Bogdanovićem zatražio zakazivanje sednice Odbora, rekao je novinarima da kao član Odobra još nije dobio izveštaje VBA i MUP, a koji će biti predmet sednice zajedno sa izveštajem ombudsmana.

"Očekujem da se zaštitniku građana omogući da radi svoj posao, uključujući i kontrolu VBA", kazao je poslanik DS-a.

Saša Janković nedavno je podneo krivične prijave protiv dvojice pripadnika Uprave vojne policije, koji su pratili brata premijera Andreja Vučića i brata gradonačelnika Beograda Predraga Malog, zbog napada na Žandarmeriju tokom prošlogodišnje Parade ponosa.

Zaštitnik je tada naveo da se pridružio krivičnoj prijavi koju je policija, po nalogu tužilaštva, već podnela protiv sedmorice pripadnika Žandarmerije zbog torture i zlostavljanja nakon sukoba.

Janković je optužio VBA da mu nije dostavila tražena dokumenta.

Ombudsman Saša Janković je objavio na svom sajtu deo dokumenata na osnovu kojih je, kako je ranije izjavio, podneo krivičnu prijavu protiv dvojice pripadnika Vojne policije, posle sukoba sa pripadnicima Žandarmerije tokom Parade ponosa.

Tim dokumentima, navedeno je na sajtu, demantuju se tvrdnje ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, koji je rekao da izneti navodi o incidentu postoje samo u izjavama Žandarmerije i da Sektor unutrašnje kontrole ni u jednom trenutku ne tvrdi ono što u svojim izjavama iznosi ombudsman.

Stefanović je ponovio da je ombudsman objavio samo izveštaje pripadnika Žandarmerije koji su učestvovali u incidentu tokom Parade ponosa, a ne stav MUP-a.

Kako je za B92 rečeno, policija i VBA do ponedeljka imaju rok da dostave informacije Odboru za bezbednost o navodima ombudsmana, a MUP je u petak objavio službenu belešku jednog od pripadnika policije i krivične prijave koje su podnete protiv njega i još šestorice učesnika incidenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: