U Savetu o srpskom sudiji i KiM

Na predstojećoj sednici Parlamentarne skupštine Saveta Evrope biće doneta odluka o učešću sudije iz Srbije u Evropskom sudu za ljudska prava.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.01.2015.

12:47

Default images

To je za B92 istakla predstavnica delegacije Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Nataša Vučković, uz napomenu da će se govoriti i o situaciji na Kosovu, krizi u Ukrajini i posledicama napada na magazin Šarli ebdo u Parizu.

“Na dnevnom redu će najvažnije teme biti situacija u Ukrajini i sloboda medija u Evropskoj uniji. Oko slobode medija se očekuje hitna debata, a u vezi sa onim što se dogodilo u Parizu. Takođe, na dnevnom redu će biti i potvrda mandata delegacija, a očekuje se da će biti postavljeno pitanje mandata ruske delegacije. Ukoliko do toga dođe, pripremiće se nova rezolucija“, navodi Vučkovićeva.

U proteklom periodu je stav srpske delegacije bio neusaglašen, a Vučkovićeva navodi da će se sada najpre sačekati i videti da li će to pitanje biti postavljeno.

“Videćemo ukoliko dođe do rezolucije, ali očekujemo da se potvrde mandati ruske delegacije“, objašnjava Vučkovićeva.

Na dnevnom redu zasedanja biće i teme koje se tiču Srbije, jedna je izbor srpskog sudije u Evropskom sudu za ljudska prava, a druga je rasprava o pitanju Kosova u Komitetu za politička pitanja.

“Pred kraj godine je zasedao Potkomitet, predstavljeni su naši kandidati, a odluka će biti objavljena u utorak na Komitetu za pravna pitanja. Komitet je zauzeo stav da predloži jednog od tri srpska kandidata. Što se tiče pitanja Kosova, obaviće se slušanje, kratka rasprava o situaciji na Kosovu. Otac Sava Janjić neće doći, videćemo ko će učestvovati sa kosovske strane. To će biti kratka rasprava, jer u okviru vremena predviđenog za to treba da se razgovara i o situaciji u Egiptu“, dodaje Vučkovićeva.

Srpska predstavnica napominje da će važna tema razgovora biti i odnos Evropske unije i Saveta Evrope.

“To pitanje se tiče toga da je Evropski sud pravde doneo odluku da pristupanje Konvenciji o ljudskim pravima od strane Evropske unije nije u skladu sa ugovorima. To će uticati na primenu Konvencije o ljudskim pravima. To će biti velika tema, a moguća je i rasprava po hitnom postupku“, zaključila je Vučkovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: