"Popravljanje pravnog poretka"

Srpski advokati, posle četiri i po meseca protesta, nastavili su danas s radom pošto su ispunjeni njihovi zahtevi.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 26.01.2015.

11:45

Default images

Zahtevi za izmene propisa o javnom beležništvu i o paušalnom oporezivanju advokata su ispunjeni, a advokat Jugoslav Tintor poručio je da su time odbranjeni elementarni principi vladavine prava. On je poručio i da advokati nastavljaju s radom tamo gde su stali 17. septembra, kada je počeo štrajk, istakavši da obustavom rada nisu oštetili srpsko pravosuđe.

"Povratili smo pravo advokatima i građanima na sastavljanje ugovora, odbranili slobodu ugovaranja i privatno-pravne poslove. To su veoma važne stvari. Momenat kada se u demokratskom društvu one dovedu u pitanje znači da samo sledi da upitamo 'Šta je sledeće?'", rekao je Tintor.

On je tezu kojom se stanje u srpskom pravosuđu dovodi u vezu sa protestom advokata ocenio kao zlonamernu, istakavši da pravosuđe u Srbiji "ne funkcioniše kako valja već celu deceniju".

"U poslednjih pet godina smo svedoci stalno nekih novih reformi, reformi reforma, izbora i reizbora sudija. Dakle, uzroci stanja u pravosuđu su sistemske prirode, a ovaj protest je samo jedna epizoda koja je pre svega bila u funkciji popravljanja pravnog poretka u Srbiji", rekao je Tintor i dodao da ne očekuje da bude odlaganja suđenja.

Na pitanje koliko će sada iznositi notarske, odnosno advokatske tarife, Tintor je rekao da ne zna i da će o tome odlučiti nadležni organi.

"Ne bih spekulisao sa tarifama. Ono što je važan ishod ovog protesta jeste da je postignut sporazum između Ministarstva pravde i Advokatske komore Srbije, da ubuduće ostvarimo jednu konstruktivnu saradnju, pre svega preko stručnih timova na budućoj zakonodavnoj aktivnosti", rekao je Tintor.

Prema njegovim rečima ukoliko država advokaturu ne bude gledala kao protivnika, već kao partnera, ovakve i slične situacije biće izbegnute.

"Ono što smatram vrlo važnim jeste upravo ta neka saradnja, u cilju, pre svega iznalaženja rešenja pre nego što ovakvi problemi nastanu", kazao je Tintor.

Tintor je zahvalio kolegama advokatima na izraženoj solidarnosti i istrajnosti bez koje, kako je rekao, protest ne bi bio uspešan.

"Hvala i građanima na razumevanju i podršci jer su razumeli opravdanost razloga protesta advokata, a i pravosuđu, pre svega sudijama, na izraženoj, rekao bih, prećutnoj profesionalnoj solidarnosti, jer su se postavili neutralno u konfliktu između izvršne vlasti i advokature, čime su očuvali svoj integritet", rekao je on.

Advokati u celoj Srbiji počeli su protest s obustavom rada 17. seprembra prošle godine tražeći izmene propisa o javnom beležništvu, regulisanje paušalnog oporezivanja i smenu ministra pravde, a njihove koje kolege iz Beograda nedelju dana ranije su obustavili rad.

Posle višemesečnih neuspelih pokušaja za dogovor, krajem godine stručni timovi Ministarstva pravde i Advokatske komore Srbije postigli su sporazum na osnovu kojeg je Skupština Srbije prošle sedmice po hitnom postupku izmenila odredbe Zakona o javnom beležništvu, Zakona o prometu nepokretnosti, Zakona o vanparničnom postupku, Porodičnog zakona i Zakona o nasleđivanju.

Kada je reč o pitanju poreza, zbog kojeg su beogradski advokati 15 dana štrajkovali i prošlog leta, Vlada Srbije je krajem godine izmenila spornu Uredbu.

Prema izmenjenoj Uredbi, predviđa se da advokatima paušalni porez za 2014. godinu bude povećan najviše 10 odsto u odnosu na 2013. godinu, što je u skaldu sa zahtevima advokature.

O kriterijumima za paušalno oporezivanje za ovu godinu i sve naredne stručni timovi AKS i Ministarstva finanasija pregovaraće u narednom periodu.

Protest je obeležio i jedan broj isključenja iz advokatskih komora, i to onih advokata koji nisu poštovali uputstvo o postupanju, odnosno o zabrani pojavljivanja pred policijom, tužilaštvom i sudom

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: