Kijev će tražiti proces u Hagu?

Ukrajinski Nacionalni savet za bezbednost i odbranu je zatražio od Vlade da pokrene proces pred nadležnim sudom u Hagu za zločine protiv čovečnosti.

Izvor: B92

Nedelja, 25.01.2015.

19:39

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

Savet je takođe zatražio da se pokrene procedura da se samoproglašene narodne republike Donjecka i Luganska u istočnoj Ukrajini proglase "terorističkim organizacijama".

S druge strane, od kada je počeo konflikt na jugoistoku zemlje, međunarodni posmatrači registrovali su brojna kršenja ljudskih prava i od strane ukrajinske vojske, prenosi Itar-tass.

Organizacija Hjuman rajts voč je optužila ukrajinske trupe za upotrebu zabranjene kasetne municije protiv civila, kao i za granatiranje naseljenih područja, podseća ova agencija.

Podsetimo, i posle više rundi pregovora, stanje na istoku Ukrajine se ne poboljšava. Juče je izveden napad na Marijupolj, strateški važan lučki grad, u kom je poginulo oko 30 ljudi, a ranjeno više od 90. Kijev je za napad optužio proruske separatiste.

Lider samoproglašene DNR Aleksandar Zaharčenko je naveo da pobunjenici ne napadaju grad Marijupolj, već ukrajinsku vojsku, "koja se grupiše u tom gradu".

Rusija je ranije danas blokirala deklaraciju UN kojom se osuđuje granatiranje Marijupolja.

Danas već sukobi su se "preselili" u Harkov i Gorlovku.

Zbog pogoršanja situacije u Ukrajini, šefica evropske diplomatije Federika Mogerini sazvala je vanredan sastanak ministara spoljnih poslova EU, za četvrtak, 29. januar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: