RUS veto deklaracije o Marijupolju

Rusija je blokirala deklaraciju UN kojom se osuđuje granatiranje grada Marijupolja na jugoistoku Ukrajine, gde je stradalo 30, a ranjeno više od 90 civila.

Izvor: Beta

Nedelja, 25.01.2015.

13:03

Default images

U deklaraciji se poziva na neodložni prekid nasilja i primenu plana o prekidu vatre, postignutog u septembru i traži se istraga jučerašnjeg granatiranja Marijupolja.

"Ovaj napad je velika i uznemirujuća eskalacija nasilja u istočnoj Ukrajini", navedeno je u deklaraciji u koju je agencija Asošiejted pres imala uvid.

U deklaraciji se najoštrije osuđuje i ocenjuje kao neodgovorna jučerašnja izjava lidera samoproglašene Republike Donjeck Aleksandra Zaharčenka da će započeti ofanzivu na Mariupolj.

Rusija je saopštila da dogovor nije postignut jer je Velika Britanija insistirala na tome da se osude separatisti koje podržava Rusija. U saopštenju se dodaje da zapadne članice UN nikada nisu osudile akcije ukrajinske vlade.

Kijev je juče optužio proruske separatiste za bombardovanje Marijupolja, strateške luke i poslednjeg velikog grada na istoku Ukrajine koji je pod njegovom kontrolom.

Posmatrači OEBS-a juče su saopštili da je bombardovanje Marijupolja izvršeno sa teritorija koje kontrolišu proruski pobunjenici i da su rakete pale na oko 400 metara od jednog kontrolnog punkta ukrajinske vojske.

Nekoliko sati posle bombardovanja lider samoproglašene Republike Donjeck Aleksandar Zaharčenko izjavio je da je započeta ofanziva na Marijupolj.

Kasnije je rekao da neće biti napada na sam grad, ali je negirao da su pobunjenici bombardovali Mariupolj, i za to je optužio Kijev.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: