"Jablanović izgovor, ruše Vladu"

Analitičari u Prištini smatraju da su zahtevi za razrešenje Jablanovića samo izgovor za rušenje Vlade Kosova.

Izvor: B92

Nedelja, 25.01.2015.

21:38

Default images
Juèerašnji protest u Prištini (Foto: Beta/AP)

Analitičari u Prištini smatraju da je zahtev opozicije, civilnog društva i studenata za razrešenje ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova Aleksandra Jablanovića samo izgovor za "rušenje vlade" i eventualno izazivanje prevremenih izbora.

Analitičari smatraju da su jučerašnje demonstracije bile najveće i najmasovnije od 1999. godine i da vlada zbog toga treba da vodi računa da može da se dogodi da većinu, koju ima u skupštini, izgubi u narodu.

Direktor nevladine organizacije "Govori" Petrit Zogaj rekao je da je zahtev za razrešenje Jablanovića samo izgovor sa demonstracije.

Po njemu, uzrok problema je socijalno-ekonomske prirode i ako se nastavi sa masovnim demonstracijama, nije isključeno da dođe do prevremenih izbora, prenosi TV Kohavizion.

Politički analiticar Arben Ahmeti konstatuje da vlada Kosova ne bi smela da zanemari najmasovnije demonstracije od 1999. godine. I on smatra da je zahtev za razrešenje Jablanovića izgovor, a da je izjava o "divljacima" samo podstakla masovniji protest.

Politicki analitičar Fatmir Šeholi za Tanjug je rekao da su demonstracije u Prištini pokazale da nezadovoljstvo građana postepeno raste i da takvi protesti mogu da dovedu do socijalnih nemira.

Šeholi je posebno apostrofirao da se za razrešenje ministra Jablanovića nisu oglasili samo opozicija nego i visoki zvaničnici vladajuće koalicije.

Šeholi smatra da se Jablanoviću posle ovakvog negodovanja maksimalno suzio put da može da se bavi poslom povratka raseljenih, jer povratak iziskuje maksimalnu saradnju sa svim lokalnim samoupravama i međunarodnim faktorom.

"Skeptičan sam da se imidž Jablanovića može promeniti u očima ne samo albanskih građana nego i gradonačelnika opština gde većinu čine Albanci, a u kojima je potrebna izuzetna saradnja ministra i lokalne vlasti za povratak raseljenih", rekao je Šeholi.

I Šeholi smatra da su uzrok demonstracija loša vladina politika oko zapošljavanja mladih, odlaska mladih sa Kosova, problem "Trepče", loš proces privatizacije, nemogućnost da dođe do liberalizacije viznog režima, velika stopa bankarskih kredita, nesprovođenje kolektivnog ugovora za nastavnike, problem u Univerzitetu u Prištini i mnogi drugi koji su posle više godina doveli Kosovo u veoma tešku situaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: